Postoje neki ljudi koji vole da ti kroje život, šiju ti ga po svojoj meri ne bi li ti kasnije navukli ludačku košulju da bi te sažaljevali.  Imam utisak da jedva čekaju da im se požališ kako bi ti odmah dali savet i ponudili rešenje, jer su najpametniji i sve znaju.

“Desiće ti se ljubav kad se najmanje nadaš. Videćeš. Nećeš ni sama moći da veruješ”

Samo se učtivo nasmejem na ovu rečenicu koju ponavljaju i znani i neznani jer se u tom trenutku osećam kao umno zaostala osoba. Sa druge strane, ne mogu da ne pomislim da su imali dobru nameru i da bi voleli da sam srećna. Ali ko je rekao da nisam?

“Ne kažem da nisi ali bih volela da budeš još više kad se udaš”, ponavlja mama. I onda ona čuvena u društvu nekih poznanika kad pokušavaju da budu učtivi, a ispadnu mediokriteti.

“Što duže čekaš sve ti je gore. I vreme ti je”

Stvarno? Znači u vašim rukama se nalazi moj biološki sat koji otkucava. Dobro da ste mi rekli inače nikad ne bih stavila onaj oglas u novine “Tražim slobodnog muškarca bla bla”. Uzalud, niko ne bi razumeo moj sarkazam…

Zašto me ne pitaju da li sam zaljubljena? To stanje je poželjno u svim godinama, a posebno u starosti jer podmlađuje. Kako godine prolaze ja sam sve više zaljubljena u sebe i u život. Danas se ne pokazuju emocije javno osim ako nisu lažne i ne otkriva ranjivost ako nije deo osvajačke taktike i dolaženja do nekog cilja iz sažaljenja. Ali uspela sam da živim sa tim… Volim svoj život.

fotografija: Unspash

“Zašto pišeš da si singl i još svima objašnjavaš kroz šta sve prolaziš. To je veliko NE”

Ja umem da živim sa tim, a ti očigledno ne. Jer da znaš ne bi se skinula u minijaturni bikini, napućila se, stavila naočare, brojala lajkove i čitala poruke paćenika koji se kriju iza lažnih profila i govore ti da si “bomba”. Pri tom i sama znaš da si se isfotošopirala ali si tu tehniku tako dobro savladala da si samu sebe ubedila da izgledaš tako. I dok glumiš “hladnu kučku” tvoj inbox “gori” i zadovoljavaš se gadostima, ali ipak ideš sutra po još jedan kubik hijalurona. Veza u kakvoj si ti, ako je uopšte imaš, obično je “komplikovana” i nije za javnost. O svom sponzoru rođenu majku lažeš, ali zato na sva usta pričaš kako si srećna i kako ti na ljubavnom planu cvetaju ruže.

“Kakva ljubav? Kakav brak iz ljubavi? Ne zanosi se i ne propuštaj šanse”

Da trebalo bi da pristanem na brak sa prvim koji se pojavi, onda rodim decu i posle tri godine se razvedem. Na kojim temeljima da opstane taj brak ako nije bilo ljubavi? Srušiće se kao kula od karata sa prvim plačom deteta i računima za pelene i mleko. Kompromis će da ga podupire neko vreme, a ali kad krenu svađe ode sve dođavola. Razmišljate li kako je deci koja odrastaju u domu u kome nema ljubavi i poštovanja između roditelja ili mislite samo na sebe? Kad vidim koliko je nesrećnih u brakovima, naravno ću da čuvam svoj mir i ne dam ga nikom.

I tako su tetka Savete vredno radile tokom septembra i govorile mi kako treba moj život da izgleda. Pustite me da ga vajam onako kako ja želim i da se divim tom delu na kojima su otisci samo mojih ruku. On je samo moj i ne dam ga nikom. Ne želim jednog dana da se probudim i shvatim da sam izgubila sebe trudeći se da radim ono što ste mi vi nametnuli.

p.s. Nema ništa lekovitije nego na kraju meseca osloboditi se negativnih mišljenja i uraditi detoks kako bismo oktobar dočekali zdrave pameti. Zato otvorite svoj dnevnik ili bilo koju svesku i pišite sve što vam padne na pamet i ne brinite da li sve ima smisla ili nema. Nije važan sadržaj već sam proces izbacivanja svih tih reči iz vašeg uma. Sve ovo što sam prethodno ispisala je „đubre“ koje su bacali u moje dvorište ovog septembra i bio je red da ga odnesem u kontejner što i vama želim.  

Izvor: A. B. – https://vedrioblaci.com/mesecni-detoks-svi-ste-vi-tetka-saveta/