Lifestyle

Mitovi i zablude o ženskoj seksualnosti

923views
Foto: Promo

Mit 1: Muškarci zaspe poslije seksa, a žene žele da se maze

Zaista, zašto muškarci zaspe nakon seksa? Prvo – ovo je jedna smiješna generalizacija, a drugo – seksualna aktivnost oduzima mnogo energije i svi budemo poprilično umorni nakon valjanja i bacanju po krevetu. E sada, pazi ‘vamo. Ne zaspu samo muškarci poslije seksa, nego i žene. Da stvari budu malo jasnije – ko god doživi orgazam, nedugo zatim će zaspati kao beba.

Bogati koktel hormona i žljezdanih izlučevina biva ispušteno nakon orgazma. Isti koktel projuri kroz muškarce, kao i žene. Pa zašto su muškarci ti koji češće “padaju u komu” nakon seksa. Jednostavno. Dok se skoro svaki muški seksualni odnos završi orgazmom, žene se ne mogu pohvaliti tim učinkom. Dakle to nema veze sa muškarcima i sa ženama, već sa orgazmom.

 

Mit 2: Muškarci su vizualna bića, a žene žele samo romantiku

Nepisano je pravilo da su muškarci vizualna bića i reaguju na takav sadržaj, dok je ženema mnogo bitniji kontekst. Muškarci bi gledali slike, a žene čitale priče. Ovo je djelomično tačno. Zaista, ženin mozak obožava erotsko golicanje. No kada stavite kontekst skupa sa vizualnom golotinjom dobijete jednu duplo napaljeniju.

 

Mit 3. Samo muškarci mogu imati erekciju

Naravno da ne. Erekcija se ne odnosi samo na penis. Kada su žene uzbuđene, krv im jurne u grudi i genitalije i mišići se zategnu. To stanje traje sve do trenutak kada žena doživi orgazam poslije kojeg sva napetost nestaje. No ovo nije stanje erekcije u pravom smislu riječi, zato najbolje da pređemo na stvar.

Ženski klitoris je erektilno tkivo. Prema izgledu klitorisa možete utvrditi da li je žena uzbuđena. Kada je žena uzbuđena, klitoris se višestruko poveća. Nadalje. Žene imaju erektilno tkivu unutar vagine i zove se G-tačka. Možete osjetiti kao spužvasto tkivo raste sa uzbuđenjem, naravno ako znate gdje se nalazi dotična tačka.

Ženska seksualna anatomija nije tako teška i ne razlikuje se toliko od muške. Na neki način, ono što je kod muškaraca vani, kod žena je unutra. E sada individualna stvar je šta neko voli, a šta ne. No kada se sve sabere i oduzme, sve je to tu negdje, samo se partneri trebaju uklopiti. No već nema veze sa seksom.