Idealan je trenutak da počnete sa dijetom? Onda se naoružajte snažnom voljom i – zalihama grejpfruta! Ovo južno voće sadrži neophodni C vitamina koji pospješuje proizvodnju noradrenalina – hormona koji masnoću iz hrane pretvara u čistu energiju, umjesto u masne naslage na butinama i zadnjici! Osim toga grejpfrut snižava i nivo insulina u krvi. Inače insulin učestvuje u metabolisanju šećera – što se šećer efikasnije metaboliše veća je vjerovatnoća da će biti skladišten kao masne zalihe u tijelu.
Budite oprezni
Grejpfrut sadrži velike količine flavonoida naringina što može dovesti do problema i mnogih propratnih efekata nekih sintetičkih lijekova ili spriječiti normalan metabolizam lijeka i brzo izbacivanje toksičnih dijelova lijeka. Zato ukoliko koristite neke lijekove, trebalo bi obavezno konsultovati ljekara i provjeriti da li vaš lijek može da ide uz grejpfrut. Ukoliko koristite takve lijekove, grejpfrut treba zamijeniti sokom od narandže. To je dobra zamjena jer sadrži slične elemente i vitamine ali bez rizika interakcije sa lijekovima. Osim toga, iako grejfpfrut predstavlja zdravlje iz prirode, prevelik unos soka od grejpfruta može da dovede do izbacivanja kalcijuma iz tijela, a samim tim i do propadanja zuba i koštane mase.

Foto: promo
Primjer jelovnika za Grejpfrut dijetu
Doručak
* 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
* 2 jaja pripremljena na bilo koji način
* 2 tanko otsječene kriške suhog mesa
Ručak
* 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
* Meso – bilo koja vrsta mesa, spremljeno na bilo koji način, koliko želite
* Salata – začinjena po želji
Večera
* 1/2 grejpfruta ili manja čaša soka (1-1,2dl) od grejpfruta (nezaslađen)
* Meso ili riba – spremljeno na bilo koji način, koliko god želite
* Povrće – bilo koje zeleno, crveno ili žuto povrće kuhano sa maslacom ili začinjeno po želji
Užina pred spavanje
* 1 čaša soka od paradajza ili obranog mlijeka
Dozvoljeno povrće: crveni luk, paprike, rotkvice, krastavci, brokoli, spanać, zelena salata, kupus, šargarepa, grašak
Povrće za izbjegavanje: crni luk, krompir, celer