Showbiz

Na početku su ga osporavali, a danas je od harmonike zaradio i stan i studio

324views
Virtuoz na harmonici Aleksandar Sofronijević danas je uzor mnogim mladim muzičarima. Njegova besprekorna karijera traje skoro 20 godina, budući da je već sa 16 počeo da svira po kafanama. Kaže da se od tad do sad mnogo toga promenilo, ali da i dalje ima predrasuda o starom narodnom instrumentu koji se uglavnom vezuje za narodna veselja. Ipak, ovaj diplomirani profesor muzičke pedagogije trudi se da kroz svoje svirke i muziku demantuje sve “neverne Tome”. 

“Mnogo puta se susretao sa predrasudama da harmonika nije instrument za fensi klubove. Doživljao sam da odem na neko fensi mesto da sviram, ne bih sad da ih imenujem, i da čujem ‘Nećete valjda to ovde da svirate’, na šta ja uvek odgovorim Da, ja ću da sviram i svirao sam”, ispričao je Sofra za Mondo.rs i dodao da je vremenom dokazao da harmonici nije mesto samo u kafani.

aleksandar Sofronijevic.png

Danas kaže da mladi obožavaju zvuk harmonike, kao i da vesele uz kvalitetnu narodnu muziku. Ipak, na samom početku karijere, kao prva harmonika Jugoslavije susreo se sa raznim komentarima okoline.

“Najteže mi je bilo kad odem u kafanu i ne znam neku pesmu da odsviram. A nisam mogao da znam jer tek počeo da sviram. Često sam slušao komentare Kako Prva harmonika Srbije ne zna sve da svira?!

View this post on Instagram

Odoh ja… #jabukeeee

A post shared by Aleksandar Sofronijevic (@sofronacc) on

Svoje muzičke početke i odricanja roditelja nikad neće zaboraviti, jer je kompletna njegova porodica ispaštala što su i tatina i mamina i babina plata odlazile na ratu za harmoniku. Zato je naučio da ceni novac, te je svu zaradu uložio u svoju prvu nekretninu i muzički studio.

“Bio sam vrlo pametan da sav novac štedim i da sebi obezbedim krov nad glavom u Beogradu. Sav novac koji sam zaradio i dalje ulažem i u muzički studio, u produkciju koja će biti ozbiljan muzički centar u glavnom gradu.”