Lifestyle

Nekoliko savjeta kako da pripremite dom za dolazak ljeta

479views

Adorable Home je podijelio nekoliko savjeta kada je riječ o čišćenju kuće pred topliji period godine, a u nastavku pročitajte nešto više o njima.

Provjerite uređaje za klimu i brinite o svježem zraku

Dobro izračite sve prostorije u domu i pregledajte u kakvom su stanju ventilatori i klima uređaji. Zamijenite filter u klima uređaju ukoliko je to potrebno i tako ga pripremite na dobar način za češće korištenje tokom ljeta. Ukoliko želite uštedjeti novac, onda možete i sami očistiti klima uređaj tako što skinete poklopac s njega, izvadite filter i operete ga pod mlakom vodom. To će pomoći pri uklanjanju velike količine prašine koja može biti veoma štetna po zdravlje tokom rada ovih uređaja.

Provjerite sistem odvodnje vode i drenaže oko kuće

Ukoliko niste dugo vremena obraćali pažnju na sistem odvodnje vode oko kuće sada je savršeno vrijeme da provjerite sve moguće kvarove i curenja. Nasjbolje bi bilo da za takve stvari konsultujete stručnjake kako biste bili sigurni da je taj problem adekvatno riješen. Ukoliko se duže vrijeme drenažni sistem ostavlja bez nadzora takva voda može postati toksična te je potrebno da čišćenju posvećujete više pažnje pogotovo ako je riječ o velikoj kući.

Pregledajte vanjski dio kuće

Koliko god da je važna unutrašnjost, potrebno je da veliku pažnju obratite i na vanjski dio, pogotovo na krov. Samo takvim pregledom možete otkriti zapravo koji su problemi nastajali tokom zime. Nakon prgleda krova to isto uradite i s dimnjakom te pozovite dimnjačare da ga očiste i pripreme ua novu upotrebu.

Operite prozore

Nema bržeg i boljeg načina da unesete vedrinu ljeta i svjetlost sunca u dom od savršeno očišćenih prozora. Temeljno operite prozore izvana i iznutra, a ukoliko pri tome ne želite koristiti hemijska sredstva možete napraviti i mješavinu vode i sirćeta.

Očistite oluke

Nakon što završite provjeru unutrašnjosti i većeg dijela spoljašnosti kuće, vrijeme je da to uradite i s olucima i uvjerite se da nisu začepljeni. S obzirom na to da većina ljudi zimi provodi više vremena u kući te tako i ne primijete da je za to vrijeme velika količina kamenja i krhotina upala u oluke. Međutim, čišćenje oluka je veoma komoplikovano tako da bi bilo najbolje da za to potražite stručnu pomoć. Ipak, ako se sami odlučite upustiti u tu avanturu, potrebno je da imate rukavice te da ne zaboravite staviti i masku za lice.