Zanimljivosti

Neobična mjesta – Kanjon Antilope u Arizoni

488views

antelope-canyon-1920x1200Danas, predstavlja jednu od najposjećenijih lokacija u Sjedinjenim Američkim Državama. Obzirom da se nalazi u rezervatu Navaho indijanaca ulaz je moguć samo uz prisustvo vodiča, a cijena ulaska papreno će vas koštati.

CathedralOno što je zanimljivo spomenuti je da je kanjon nastao je erozijom Navaho pješčare, zbog velike poplave i djelovanja jakog vjetra. Podijeljen je na dva dijela koja su zadržala svoje orginalne Navaho nazive: Tse’bighanilini, što znači “mjesto gdje voda prolazi kroz stijene” i Hasdestwazi, “lukovi spiralnih stijena”.

canyon-arizona-1370686372-3794Tokom sezone monsunskih kiša dolazi do skupljanja kišnice u kanjonu i ona praktično teče kroz njega. Obzirom da svaka kiša djeluje na oblik kanjona, vjeruje se da njegovo formiranje i oblikovanje nije još uvijek završeno. Voda koja teče stvara hodnike i komore, te iz godine u godinu, ovdje se stvaraju neke nove i zanimljive formacije stjena. Upravo su one te koje daju stijenama i ovom mjestu autentičan izgled koji definitivno nije viđen još nigdje na svijetu.

luksuz-turizam-odmor-destinacija-putovanje-20Kakvi će neobični i živopisni oblici nastati i kako će izgledati kanjon Antilope u narednom periodu pod dejstvom prirode preostaje nam samo da vidimo. Svakako da Vam preopručujemo da posjetite ovo nestvarno lijepo mjesto u slučaju da se nađete negdje u blizini. Do tada uživajte u fotografijama koje oduzimaju dah svakom zaljubljeniku u najljepše darove “majke prirode”.

Kanjon Antilope

 

Izvor: https://www.riopricesaputovanja.com/