Zanimljivosti

Nepoznate zanimljivosti o poznatim destinacijama

478views

Mont Everest

Planina Mont Everest je zanimljiva na mnogo načina
Na oko 8.850 metara visine, snježni vrh između Nepala i Tibeta najviša je tačka na Zemlji. Da li ste znali da vrh na mestu spajanja dvije velike tektonske ploče još uvek raste za otprilike četiri milimetra godišnje. Ako se odlučite da se popnete na Everest, srešćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora, kao i izvanredan planinski pogled. Penjanje na vrh svijeta organizuje veliki broj lokalnih agencija.

Meksiko Siti

Meksiko Siti svake godine prosječno potone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod kojeg su eksploatisane podzemne zalihe vode. Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik “Anđelu nezavisnosti” bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

Vatikan

Najmanja nezavisna država na svetu čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primjer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za sigurnost pape, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafaelo. Vatikan koji ima 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, posjeduje sve oznake države – zastavu, himnu, poštu, registarske tablice. Moneta im je evro.

Londonski metro


Da li znate da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu? Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Pedingtona i Faringtona. Tu liniju danas možete proći vozeći se od Sirkl Lajna do Kovent Gardena, kao i u londonskom saobraćajnom muzeju, gde se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna željeznica na svetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

Planina Tejbl

Ime planine koja je zaštitni znak Kejptauna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači “sto”, pa nije slučajno da oblake koje vjetar često donese na njen vrh od 1.087 metara, nazivaju stolnjakom. Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a s njenih padina se pruža nezaboravan pogled na Kejptaun i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa.

Kineski zid

Malo je onih koji ne znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino delo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine, danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Rijeke turista koji hrle na djelove zida nedaleko od Pekinga, uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vreme dinastije Ming (od 14. do 17. vijeka), iako su prvi djelovi počeli da se grade još u sedmom vijeku prije nove ere.

Venecijanske gondole


Gondolama u Veneciji turisti teško mogu da odole, ali rijetko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja kako su ti čamci napravljeni. Svaka gondola je sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Lijeva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da djelovi gondole predstavljaju razne djelove Venecije – prednji dio šest gradskih zona, zadnji- ostrvo Đudeka, a bočni most predstavlja Rialto.

Monolit Uluru


Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne rđe, najpoznatiji svetski monolit Uluru uopšte ne bi bio crvenkast. Bio bi dosadno siv. Ta izvanredna stena u centralnom dijelu australijske pustinje, koju Aboridžini smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive tokom zalazaka sunca. Ako odlučite da posjetite tu “zarđalu” atrakciju, uradite to između aprila i oktobra, da biste izbjegli ljetnje temperature koje dostižu i 45 stepeni Celzijusa.

El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles


Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je u stvari pun naziv Los Anđelesa. Na istoriju Grada Naše Bogorodice Kraljice Anđela, nastalog 1781, danas podsjeća El Pueblo. Ovo je nekadašnje gradsko jezgro pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju Los Anđeles s početka 19. vijeka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. vijeku, pokazuje katedrala Naše Bogorodice od Anđela (Our Lady of the Angels) koja ima čak 11 spratova.

Nuestra Señora Santa María del Buen Aire


Iza još jednog dužeg imena, koji u prevodu znači “Naša Bogorodica Sveta Marija od Dobrog Vazduha”, krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i dobrih mjesta za noćni provod je i svjetska prestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove, pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom. Sa druge strane, dame mogu da sjede ispruženih nogu, da bi se potencijalni partner u prolazu sapleo o njihova stopala.

Ovo su bile neke nepoznate zanimljivosti o mjestima koja svi znamo.

Foto: Promo