Zanimljivosti

Nevjerovatna mjesta – vojska od terakote

684views

Vojska od terakote je kolekcija od preko 7,000 figura terakota vojnika i konja, koja se nalazi u kineskoj provinciji Shensi.

Sve je počelo kada je kinesko poljoprivredno društvo tražilo da se napravi bunar. Tako su kopači bunara ubrzo otvorili jamu, a umjesto vode našli su glave vojnika izrađene od pečene gline. Sve figure su u prirodnoj veličini.

Kolekcija figura se nalazila u grobnici i bila zakopana zajedno s prvim kineskim carem (Quin Shi Hiangdi), koji je ujedinio Kinu 221. p.n.e. Ova grobnica otkrivena je u martu 1974. godine. Iako postoji preko 7000 različitih figura, ne postoje dva ista lica, a čak i svi konji imaju drugačiji izgled. Isto tak, preko 24 vrste brkova upotrebljene su na radnicima i desetina vrsta različitih frizura.

U vrijeme kad je Shi Huangdi umro i bio pokopan, figure su pokopane zajedno s njim jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom će zapovijedati. Figure su okrenute na istok i nalaze se u borbenoj formaciji. Svaka od figura je jedinstvena, tako da ne postoje dvije identične. Figure su naoružane strijelama, kopljima, mačevima i dr. Naoružanje je u vrijeme otkrića bilo još uvijek veoma oštro.