Nightlife

Počeo “Sarajevo wine fest 2024”: Rekordna posjećenost uz najveći broj izlagača do sada i brojne poznate ličnosti

154views
advertising banner

Uz rekordan broj izlagača i posjetilaca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počelo je  17. izdanje Internacionalnog festivala vina i gastronomije „Sarajevo wine fest 2024“. Jedan od najvećih festivala vina i gastronomije u našoj zemlji i regiji ove godine održava se 8. i 9. februara u sarajevskom hotelu Holiday.

 

„Sarajevo wine fest 2024“ je postao regionalni vinski događaj. U glavnom gradu BiH okupilo se preko 70 izlagača, domaćih i stranih proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Italije, a oni prezentiraju preko 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva.

U sklopu festivala, prvi i drugi dan, bit će održan veći broj stručnih i vinskih radionica za izlagače i posjetitelje. Ovaj festival je, uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, i dio obilježavanja 40 godina od otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, čime ova manifestacija postaje dio prelijepe priče našeg glavnog grada i BiH.

 

– Hvala svim izlagačima i posjetiocima. Svi oni su dali svoj doprinos da se o našem festivalu priča narednih dana širom regiona. Festival ne bi mogao biti održan bez pomoći prijatelja i sponzora Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic…. Drago nam je da se ovaj jedinstveni događaj održava u hotelu Holiday, koji je izgrađen upravo za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i jedan je od simbola ZOI-ja – kažu organizatori.

 

Jedan od najposjećenijih štandova na „Sarajevo wine fest 2024“ bio je onaj vinarije Marijanović. Josip Marijanović, jedan od vlasnika vinarije, nije krio oduševljenje ovogodišnjim festivalom.

 

– Sve je na visokom nivou. Sve čestitke organizatoru. Mislim da je ovo najposjećeniji festival do sada. Jako je puno kolega vinara izlagača. Mi smo došli na „Sarajevo wine fest 2024“ sa četiri-pet novih etiketa. Tu su svježa Žilavka 2023, rose 2023, te žilavka selekcija, Syrah 2021. To je vjerovatno razlog zbog kojeg je naš štand dobro posjećen. I ljubitelji vina i mi smo zadovoljni kvalitetom vina koje imamo. Naš rose je, prema informacijama koje smo dobili od distributera, najprodavaniji u BiH. Naravno, tu je i naša 33-ka, koju ljubitelji vina već godinama redovno kupuju. Inače, vinarija „Marijanović“ je porodični posao i nastavljamo dalje napredovati. Salon za degustacije za 80 osoba je u funkciji i imamo goste iz regiona, Evrope i cijelog svijeta. Hotel i bazen su u izgradnji i do ljeta bi trebali otvoriti svoja vrata prvim gostima – kaže Josip Marijanović.

 

“Sarajevo wine fest 2024” i ove godine je okupio brojne poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života glavnog grada BiH. Između ostalih, u vrhunskim vinima i gurmanskim zalogajima, koje je pripremao jedan od najboljih bh. kuhara Nermin Hodžić, su uživali Dževdet Tuzlić, Igor Kurjak, Belmin Karamehmedović, Adnan Jašarspahić, Erdin Hastor, direktor predstavništva SEB grupacije za BiH, Crnu Goru i Kosovo, Samra Menzilović, Šuki Planjanin, Almir Murtezić.