Zanimljivosti

PREDSTAVLJAMO – ZLICA | WICKED | prvi pogled na film

364views

Poslije dvije decenije izvođenja, kao jednog od najomiljenijih i najdugotrajnijih mjuzikla na sceni, ove praznične sezone ZLICA ( WICKED) započinje svoje dugoočekivano putovanje na veliko platno, kao spektakularan kino doživljaj koji će oblikovati generacije.

 

U filmu ZLICA do sada neispričanoj priči o vješticama iz Oza, Elfabi, mladoj ženi, neshvaćenoj zbog neobično zelene boje kože, koja još uvijek nije otkrila svoju pravu moć, koju glumi dobitnica Emi, Gremi i Toni nagrada, Cynthia Erivo. Uz nju, tu je i osvajačica Gremi nagrade, svjetska superzvijezda i umjetnica sa nekoliko platinastih albuma, Ariana Grande, kao Glinda, popularna mlada žena obasuta privilegijama i vođena ambicijom, ali koja još uvek nije otkrila svoje pravo srce.

 

Njih dvije se upoznaju na Univerzitetu Šiz, u fantastičnoj zemlji Oz, gdje sklapaju neočekivano, ali snažno prijateljstvo. Nakon susreta sa čudesnim Čarobnjakom iz Oza, njihovo prijateljstvo dolazi do raskršća i životi im nastavljaju potpuno suprotnim stazama. Glindina nepokolebljiva želja za popularnošću i moći snažno je zavodi, dok će Elfabina odlučnost da ostane vjerna sebi i svima oko sebe imati neočekivane i šokantne posljedice po njenu budućnost.

 

Njihove izvanredne avanture u Ozu, dovešće ih do ispunjavanja njihovih sudbina, i tako postaju Dobra Glinda i Zla Vještica Zapada. U filmu takođe glume dobitnica Oskara, Michelle Yeoh, kao kraljevska upravnica Univerziteta, Madam Moribl, Jonathan Baileyi kao Fijero, nevaljali i bezbrižni princ, nominovan za nagradu Toni, Ethan Slater kao Bok, student altruista, Marissa Bode, u svom filmskom debiju kao Nesaroza, Elfabina omiljena sestra i ikona pop kulture, Jeff Goldblu, kao legendarni Čarobnjak iz Oza.

Među likovima takođe se nalaze i Fani i ŠenŠen, dva Glendina sunarodnika, koje tumače nominovan za Emi nagradu, Bowen Yang i Bronwyn James, i novi lik osmišljen specijalno zbog filma, gospođica Kodl, koju tumači nominovana za nagradu Toni, Keala Settle. U režiji proslavljenog sineaste Jon M. Chu, ZLICA je prvo od dva impresivna poglavlja koja slave kulturu.

 

Zlica drugi dio u svjetske kino dvorane stiže u novembru 2025. godine. Producenti filma su Marc Platt, čiji filmovi, TV serije i scenska izvođenja ukupno broje 46 nominacija za Oskara, 58 nominacija za nagradu Emi i 36 nominacija za nagradu Toni, kao i višestruki dobitnik Tonija, Dvid Stone, koji je zajedno sa Platom producirao pozorišni blokbaster, mjuzikl Zlica ( Wicked) .

 

Izvršni producenti su David Nicksay, Stephen Schwartz i Jared LeBoff. Zasnovano na bestseleru Gregory Maguireaa, djelo je, za potrebe velikog platna, adaptirala pozorišna scenariskinja winnie Holzman i legendarni osvajač Gremija i Oskara, kompozitor i tekstopisac Stefan Švarc. Brodvejski mjuzikl producirali su Universal Stage Production , Marc Plat, Araka Grup, John B. Plat i David Stone.

 

U kinima od 28. novembra 2024.

Režija: Jon M. Chu

Uloge: Cynthia Erivo, Ariana Grande, Michelle Yeoh, Jeff Goldblum, Jonathan Bailey, Ethan Slater, Marissa Bode, Bowen Yang, Bronwyn James, Keala Settle

Scenario: Winnie Holzman Zasnovano na mjuziklu “Wicked” , muzici i tekstu Stephen Schwartza, knjizi Winnie Holzman, po noveli Gregory Maguirea

Žanr: muzički

Producenti: Marc Platt, David Stone Izvršni producenti: David Nicksay, Stephen Schwartz, Jared LeBoff