Lifestyle

Recept za brzu i laku pripremu: Orada u vinu

Orada je najcenjenija riba, a ovaj recept je toliko jednostavan i ukusan da će vas oduševiti na prvu loptu.

Foto: promo

Recept za 2-3 osobe

Sastojci:

• 1 orada (oko 700 g)
• 1 limun
• so po ukusu
• 100 ml maslinovo ulje
• 1/2 vezice peršuna
• 1 čaša vina (250 ml)

Priprema:
Napraviti marinadu-pomešati maslinovo ulje, narendanu koricu limuna, sitno iseckan peršun i so. Očišćenu oradu oprati i osušiti ubrusom. Zaceći je vertikalno na tri mesta. Ribu staviti u posudu u kojoj će se peći, preliti marinadom , prstima istrljati ribu kako bi marinada dospela i u zareze i u unutrašnjost ribe. Ostaviti da se marinira minimum 2 sata. Okretati ribu s a vremena na vreme, da bi se obe strane ravnomerno marinirale. Sve ovo se može vršiti u posudi u kojoj će se peći. Rernu zagrejati na 200°C. Pre nego što ribu stavite u rernu, zaliti je čašom vina, poređati po ribi i ispod ribe limun nasečen na kolutove. Staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od veličine ribe. Riba je gotova kada se fino zapekla po površini i kada se zarezi “otvore”.

Pre serviranja posuti naseckanim peršunom ili prelivom od maslinovog ulja, peršuna i belog luka. Prilikom serviranja u tanjir svako parče preliti sa sosom od vina u kome se pekla.
Služiti uz prilog po želji-pirinač, krompir sa blitvom, krompir salata.