Zanimljivosti

Saznajte koliko je cvijeća naručeno za 8. mart prošle godine u BiH

188views

Među brojnim međunarodnim praznicima, 8. mart se globalno smatra jednim od najomiljenijih. Svake godine na ovaj dan svijet obilježava Međunarodni dan žena, posvećen proslavi ekonomskih, političkih, i socijalnih dostignuća žena kroz povijest i sadašnjost. Ovaj dan služi i kao podsjetnik na tekuću borbu za rodnu ravnopravnost i potrebu za kontinuiranim naporima u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad ženama.

Mnogi također s ljubavlju nazivaju 8. mart Danom majki, što ga čini idealnom prilikom za odati počast ovoj najbitnijoj ulozi od kada postoji čovječanstvo.

 

Prema podacima dostupnim u Glovu, maloprodajne narudžbe su se 8. marta prošle godine pomnožile sa 20 u odnosu na prosječnu srijedu 2023. Logično, to je bio dan s najvećom potrošnjom cvijeća u godini sa 12% ukupno isporučenih narudžbi cvijeća u 2023.

 

Ovo je BiH pozicioniralo na treće mjesto zemalja s najvećim otkupom cvijeća u jugoistočnoj Evropi. Glovo statistika je impresivna kada je u pitanju ponašanje potrošača. Ipak, konkretnije vezano za 8. mart, uočeno je da je 88% svih narudžbi u maloprodajnoj vertikali sadržavalo cvijeće (ovo je 35% više od prosječnog broja narudžbi cvijeća u maloprodajnoj vertikali tokom prosječnih srijeda u 2023.).

 

Prošle godine, tokom osmog marta, zabilježene su i druge zanimljive kupovine u Bosni i Hercegovini. Korisnik koji je 8. marta u BiH potrošio najviše na cvijeće bio je iz Sarajeva i u tri narudžbe potrošio je 235,00 KM. Najskuplja pojdinačna narudžba cvijeća 8. marta 2023. godine također je napravljena u Sarajevu, a riječ je o buketu ruža koji je koštao 160,00 KM.

 

Građani Bosne i Hercegovine su lani u odnosu na isti dan 2022. godine potrošili 22% više novca za narudžbe hrane iz restorana za kućnu trpezu (od 18 do 20 sati). Kao šlag na torti, narudžbe kolača 8. marta 2023. porasle su za preko 200% u odnosu na prosječan broj narudžbi srijedom.

 

Ove godine višekategorijska platforma Glovo, koja omogućava lak i brz pristup raznim proizvodima i jelima kad god i gdje god poželite, 8. marta nudi ekskluzivne pogodnosti u kategoriji “Cvijeće i ljubav”.