Lifestyle

Sestre iz Sarajeva stigle do svjetske slave!

2.2kviews
Tokom nedavno završene Sedmice mode u Parizu poznate bh. dizajnerice imale su priliku da se upoznaju i druže s princezom Deenom te da poslovnu saradnju učine i privatnom
Sestre Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić 15 godina pišu uspješnu modnu priču. Njihov dizajnerski rad, prepoznatljivog imena „Kaftan studio”, redovno možemo vidjeti na crvenom tepihu najprestižnijih događaja, a osim regionalnih zvijezda kvalitet Emininog i Nermininog rada prepoznala su i vodeća imena iz svijeta mode.
Jedna od njih je princeza Deena Abdulaziz, urednica „Vogue Arabia“, koja gotovo redovno nosi kreacije iz „Kaftan studija“.
Tokom nedavno završene Sedmice mode u Parizu poznate bh. dizajnerice imale su priliku da se upoznaju i druže s princezom Deenom te da poslovnu saradnju učine i privatnom.
– Bili smo u Parizu za vrijeme ovogodišnje Sedmice mode. Tom prilikom smo se sreli s nekoliko veoma važnih osoba iz modne industrije, a također smo imale i nekoliko vrlo dinamičnih fashion/business sastanaka, gdje smo prezentirale radove i dizajn „Kaftan studija”. Sve u svemu, baviti se dizajnom i razvijati svoj brend je jedan maratonski posao. Idemo ka cilju tempom koji je u profesionalnom smislu dobar za nas. Nikada nam nije bilo bitno hoćemo li negdje stići prvi, drugi ili treći. Bitno nam je da se kvalitetno razvijamo i da idemo postepeno ka cilju koji smo definirale s ljubavlju – kaže Emina za „Azru“.

Tokom boravka u Parizu imali ste priliku upoznati princezu Deenu Abdulaziz, jednu od najvažnijih osoba u svjetskoj modnoj industriji. Kakve utiske nosite?

– Ove godine smo se i lično upoznale, jer je ona izrazila želju da se vidimo i družimo za vrijeme Sedmice mode u Parizu. Željela je da upozna dizajnere koji stoje iza radova „Kaftan studija“. Zaista smo oduševljene Deenom, koja je vrsni poznavalac modne scene, ali i same fashion industrije. U protekle tri godine naša komunikacija je bila isključivo poslovna, međutim, ove godine smo imale priliku da se upoznamo bliže te provedemo zaista prekrasno i korisno vrijeme zajedno. Zahvaljujući druženju s njom, u Parizu smo upoznale i neke druge važne osobe iz svijeta mode koje su, također, pokazale iznenađujući interes za „Kaftan studio” dizajn. O kome je sve riječ, saznat ćete, nadamo se, uskoro.

U martu prošle godine princeza Deena je nosila kreaciju vašeg studija, a sudeći prema objavama na njenom Instagram profilu, redovno prati vaš rad. Koliko vam njena podrška znači?

– Deena Abdulaziz je svjetski poznata po svom istančanom modnom ukusu i vrlo je važna osoba u modnoj industriji. Upravo zahvaljujući njoj, neka danas poznata imena, kao što su Mary Katrantzou, Prabal Gurung, Jason Wu i Roksanda Ilinčić, postala su značajna u svijetu mode i imaju zaista uspješne modne priče. Samo prošle godine poznati „Ashi studio“ je Deeni posvetio cijelu svoju kolekciju, dok je Christian Louboutin dizajnirao cipele i nazvao ih Deena upravo po njoj. Sve to dovoljno ilustruje o kakvoj osobi je riječ. Za nas je veoma značajno da je Deena, u mnoštvu drugih, primijetila upravo naš rad i da je odlučila da nosi naše kreacije, te da i dalje sa zanimanjem prati sve što radimo. Njoj zaista nije bitno to odakle mi dolazimo, bitan joj je dizajn i baš to je ono što ju je privuklo da obrati pažnju na rad “Kaftan studija”.

Možete li se prisjetiti kako je došlo do saradnje s njom i toga da izabere komad odjeće iz vašeg studija?

– Kada je primijetila naše radove, zatražila je look book koji smo joj i poslale. Prije nego će se pojaviti u kreaciji iz naše pretprošle kolekcije, već je imala neke naše komade, ali nismo imali te fotografije i bilo nam je bezveze bez njih govoriti o tome. Svi vole vidjeti fotografiju i dobiti crno na bijelo materijal. Međutim, nakon nekog vremena je ponovo naručila naš dizajn te se pojavila u toj kreaciji na Vogue gala eventu u Parizu. Ta vijest je zaista prekrasno primljena u cijeloj Regiji, ali i šire.

Šta je to što je vaš studio i rad izdvojilo od ostalih dizajnera?

– To je, prije svega, autentičan dizajn i stilski senzbilitet koji su klijenti „Kaftan studija“ prepoznali. Mi sistematski i iskreno pristupamo poslu kojim se bavimo. Nikada se nismo koristili jeftinim marketinškim trikovima da bismo promovirali ono što radimo. Klijenti cijene dosljednost i prepoznaju iskrenost i oni su ti koji su nas izdvojili u odnosu na ostale dizajnere. Mi samo radimo ono što, ustvari, najbolje znamo i što je naša profesionalna struka, a to je dizajn.

 U čemu pronalazite inspiraciju za rad?

– Inspiraciju danas, kao i na početku, tražimo čitajući i istražujući forme i oblike, a uživamo u samom procesu rada. S obzirom na to da mnogo radimo po mjeri klijenta, često nas inspirišu upravo naše klijentice. U suštini, predan rad je naša najbolja inspiracija.

Kada pripremate novu kolekciju, imate li u glavi lik, izgled ili karakter žene kojoj je namijenjena?

– Kada dizajniramo kolekciju, držimo se unaprijed određenih smjernica koje nam služe kao vodilja za njen razvoj. Nemamo samo jedan tip žene koja nam je inspiracija. Želimo da svaka dama u “Kaftan studiju” pronađe nešto što želi imati u svom ormaru, bilo da je riječ o odjeći za posebne prilike ili o nečemu što će nositi na posao.

Izvor: Magazin Azra/ Autor: Milica Brčkalo