Lifestyle

Stvari koje svaki vlasnik kuće ili stana treba znati popraviti

882views

Isključiti detektor dima: Detektori dima često imaju rezervnu bateriju, to je ono što trebate pronaći kada trebate isključiti detektor dima. Ako ste sigurni da je riječ o lažnom alarmu, isključite sve baterije.

Popravite vodokotlić: Svi vodokotlići su osjetljivi na kamenac i na svima dolaze gumice i di rugi potrošni dijelovi. Osim kamenca veliki problem predstavljaju i nečistoće u cijevima. Te nečistoće znaju začepiti vrlo uske kanaliće kroz koje voda prolazi, a kamenac se u protoku taloži svuda po vodokotliću i stvara naslage koje remete ispravan rad.

Prvo skinite dugme koje vam služi za puštanje vode. Zavirite u unutrašnost i pronađite kutni ventilator. Na njemu zatvorite dovod vode. Zatim skinite dva vijka koji se nalaze sa strane. Kada je poklopac i poluga za puštanje vode skinuta,skinite poluge sa lijeve i desne strane laganim zakretanjem u lijevo uz lagani otpor dok se ne oslobodi. Kod ponovnog vraćanja poluga zaokrenite ih do kraja dok ne čujete “klik”. Na kraju na skinite staru gumu i zamijenite s novom.

Odčepite odvod: U odvod sipajte sodu bikarbonu i zalijte je s četiri šoljice vrele vode i jednom šoljicom sirćeta. Hemijska reakcija ostavit će vaš odvod svježim i čistim!

Uklonite sami pukotine na zidu: Pukotine u zidu mogu izgledati veoma ružno, a plaćanje molera isto tako skupo. Zog toga je bitno da naučite da ih pravite sami. Potrebna vam je zidarska lopatica, masa za popravku, mrežasta traka. Pukotine prvo očistite. Navlažite ih četkom kako bi očistili staru farbu. Sačekajte da se osuši, zatim nanesite masu za popravljenje i utisnite je u pukotinu. Na nju stavite mrežu, a potom ponovo nanesite glet masu. Nakon toga prefarbajte pukotinu,piše Klix.ba.