Boulevard Haussmann u 9. arondismanu Pariza prava je šoping-meka u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih robnih kuća u glavnom gradu Francuske. Uoči blagdana ljudi posebno odlaze u Galeries Lafayette, koji svake godine oduševljava spektakularnim božićnim izgledom.

Monumentalna jelka postavlja se direktno ispod zapanjujuće secesijske kupole u središtu te robne kuće, a svake godine prati određenu temu.

Iako je Francuska trenutačno u djelomičnoj karanteni te su zatvorene sve neesencijalne trgovine – Galeries Lafayette i ove je godine predstavio svoje božićno drvce i popratnu blagdansku dekoraciju. Štoviše, propisane restrikcije nadahnule su ih za uređenje.

Ovogodišnje božićno drvce ukrašeno je s desecima različitih darova koje je u Pariz donijela djevojčica Celeste i treperavim lampicama koje se pale svakih pola sata.

S obzirom na to da putovanja trenutačno nisu moguća niti se preporučuju, belgijski umjetnik Tom Schamp poveo je sve zainteresirane na virtualno putovanje s djevojčicom Celeste. Ukrasio je 11 izloga robne kuće motivima s njezinih avantura te prikazao sve od sjevernih sela s polarnim medvjedima preko pustinja do kišnih šuma s ugroženim snježnim leopardima.

Vlasnici se nadaju kako će robna kuća biti uskoro otvorena. Dotad se u blagdanskim dekoracijama može uživati preko društvenih mreža ili vireći s ulice u okićene izloge.

Najpopularnije pariško odredište za blagdane

Božićna proslava i ukrašavanje ove veličanstvene robne kuće započelo je još dvadesetih godina prošlog stoljeća, a bila je namijenjena tek zaposlenicima i njihovim članovima obitelji. S vremenom su rasli apetiti i umjetnička ostvarenja, a Galeries Lafayette postalo je mjesto koje svatko treba posjetiti prije blagdana.

Aluminijsko stablo visoko 23 metra te napravljeno od 160 srebrnih kuglica visjelo je s krova Galeries Lafayette davne 1976. godine, te oduševilo cijeli Pariz i njegove goste.

Slavna dizajnerica Vivienne Westwood donijela je dašak britanskog Božića 1997. godine ukrasivši stablo anđelima i šarenim mašnama.

Nevjerojatno stablo s 5000 Swarovski kristala autora Hiltona McConnica krasilo je robnu kuću 2012. godine te privlačilo sve poglede neopisivim sjajem.

Drvce je preokrenuto naglavačke dvije godine kasnije kada je Galeries Lafayette slavio Božić s čudovištima.

O važnosti ekologije i posljedicama globalnog zatopljenja pričalo se 2016. godine kroz oči polarnog medvjeda čiji je opstanak stavljen u opasnost. Umjesto klasičnog drvca robnu kuću krasila je nevjerojatna jelka napravljena od papira umjetnika Lorenzoa Papacea.

Tema prošlogodišnjeg uređenja u Galeries Lafayette bila je božićna košnica, a na vrh drvca stavljena je svjetlucava matica, uz mnoštvo predivnih zimskih cvjetova i pčela.

Neke od najljepših božićnih stabala u povijesti slavne francuske robne kuće provjerite u našoj fotogaleriji.

Foto: Pinterest