Showbiz

Veliki intervju Saše Popovića: „Mnogim pjevačima smo spasili karijeru, neki su nezahvalni“

295views

Saša Popović, osnivač „Grand“ produkcije, a sada kreativni direktor, u ekskluzivnom intervjuu za Grand portal govorio je o osnivanju najuspješnije izdavačke kuće na Balkanu i televizije koja je promijenila medijsko nebo ovih prostora.

Saša ne krije da je za 25 godina, koliko postoji produkcija i 10 godina od kada je sa emitovanjem počela „Grand“ televizija, bilo dosta uspona, padova, ali i lijepih momenata koje će zauvijek da pamti, a za naš portal govorio je o počecima, zvijezdama koje je iznjedrio, ali i o zahvalnosti među estradnjacima.

SASA POPOVIC ZG SNIMANJE 27032024 FOTO MUNJA ok 1

Saša je u intervjuu za Grand otkrio kako je došao na ideju da osnuje produkciju, ali i koliko je bilo teško opstati i biti najgledaniji više od dvije decenije.

Dvadeset i pet godina Grand produkcije, deset godina Grand televizije, prvo treba čestitati Vama, jer mislim da je ovo Vaš jubilej i svih zaposlenih ovde.

„Ja sam samo jedan od ljudi kome treba čestitati, ali da bi jedna firma radila ovako uspješno, kao što radi ‘Grand’ produkcija, to je zaista skup puno kvalitetnih i dobrih ljudi. Prvenstveno Brena i ja koji smo bili na čelu ovoga, koji smo to osnovali, napravili i imali iste poglede na ovo kako treba jedna produkcija da izgleda, a potom i mnogo zaposlenih koji godinama rade ovde sa nama. Oni su naravno doprinijeli da ‘Grand’ produkcija bude uspješna i doživi 25 godina.“

SASA POPOVIC ZG SNIMANJE 16102023 FOTO MUNJA 1 ok

Kada ste Vi u pitanju, za Vas važi profesionalnost i istrajnost. Kada ste počinjali sa „Grand“ produkcijom koliko je bilo onih koji su rekli to će trajati par mjeseci i nećete uspjeti?

„Znate šta je tu interesantno? I Brena i ja smo tada bili članovi jedne produkcije „Zam“, gdje mi nismo bili vlasnici, nažalost. Tu smo puno pjevača doveli i to je u to vrijeme bila najjača produkcija, međutim, nije se ulagalo u te studije, emisije, scenografije, rasvjetu, i sve ono što čini estradu i televizijski glamur i tako dalje. Brena i ja smo imali drugu viziju i zbog toga smo se odlučili da izađemo iz te produkcije i napravimo „Grand“ produkciju, kako su svi pjevači bili ovde.

Ja sam ih 90 posto doveo, tako su mislili će jedna nova produkcija teško pridobiti sve njih da pređu na ovu drugu stranu. Međutim, mi smo odmah odlučili da uložimo veliki novac u novi studio u Beogradu i poslije RTS- ovog studija sa potpuno novim emisijama, novim idejama, novom scenografijom i tako dalje. Za godinu, dvije smo uspjeli da dovedemo puno pjevača u našu produkciju. Moram da kažem da u to vreme se osnovala i produkcija ‘City Records’, tako da su oni uglavnom bili produkcija koja okupljala pop pjevače, a mi smo bili produkcija koja je okupljala folk pjevače.“

„Kad rezimiram ovih 25 godina, moram da kažem da je ‘Grand’ produkcija imala tri vrste pjevača i to je ono što je bila osnova da ovoliko dugo traje. Kao prvo, uspjeli smo da dovedemo one pjevače koji su već bili popularni i koji su već izgradili svoje karijere. Kao što su Cune Gojković, Tozovac, Ana Bekuta, Mira Škorić, Nada Topčagić, Vesna Zmijanac, Marinko Rokvić, Mitar Mirić, Mile Kitić, Šaban Šaulić, Snežana Đurišić. To su takve zvijezde koje su činile da jedna produkcija, kao što je „Grand“ produkcija, odmah dobije snagu i vetar u leđa.

Druga vrsta pjevača je ona koje smo napravili van „Zvezda Granda“, poput Saše Matića, Dejana Matića, Seke Aleksić, Stoje, Jane. Mogu da kažem i Indira koja je već donekle bila popularna, ali je „Grand“ izbacio i tako dalje. Tu je bilo zaista puno tih pjevača koje smo napravili od 1999. do 2006, 2007. godine. Treća vrsta pjevača su „Zvezde Granda“ od 2004. godine pa na dalje, kojih ima toliko puno da ne vrijedi ni da pominjem, jer ako krenem, nećemo završiti.“

cropped-SASA-POPOVIC-ZG-SNIMANJE-26092023-FOTO-MUNJA-5_ok.jpg

Mnogima je Grand produkcija spasila karijeru, jer nekako je baš ta prva generacija bila možda i umorna i nije ih bilo toliko u medijima, tako da je Grand produkcija vratila karijeru mnogima?

„Za prvu kategoriju što sam rekao, nismo mi napravili te pjevače, nismo napravili Tozovca, Cuneta, Snežanu, Bekutu i tako dalje, ali smo im održali popularnost i odružali njihove karijere do dan danas. Žao mi je što mnogi među njima nisu više živi, ali kad uzmete u obzir da je tu bila i Esma Redžepova, Usnija Redžepova, Bora Drljača, Merima Njegomir… Njih više nema, žao mi je zaista. Nema Šabana, nema Marinka, Džeja, Sinana, nevjerovatno. Svi danas koji su živi, uspjeli smo zaista da održimo njihove karijere što je jako bitno, a od novih smo napravili koliko hoćete

 

SASA POPOVIC ZG SNIMANJE 27022024 FOTO MUNJA 2 ok

Grand televizija, Grandova scena, „Grand šoua“, „Grand Parade“ podsjećalo je na“ San Remo“ i to su Vam svi skidali kapu. Koliko je novca uloženo da Grandove emisije izgledaju tako?

„Ako uzmemo u obzir da smo mi krenuli krajem 1998. godine, pa onda je 1999. bilo bombardovanje, pa smo stali. Ne mogu da kažem da su smo te prve dvije godine napravili veliki pomak, ali od 2002./03., kad smo uložili velike pare u ekrane, rasvete, scenografiju i tako dalje, to je zaista podsjećalo na „San Remo“, a tu su se svake godine ulagali milioni. Ipak, mi nismo bili na tom finansijskom nivou, ali mislim da smo napravili zaista veliki pomak, i da su pjevači to prepoznali i zbog toga i „Grand“ produkcija iznedrila toliko pjevača. Svi su hrlili da dođu do ‘Granda’. U narodnoj folk muzici, ako niste bili dio „Granda“, teško da je neko mogao da napravi karijeru. Dešavalo se, recimo Adil. On je bio na pregovorima sa nama i nismo uspjeli da se dogovorimo, ali je uspio da napravi karijeru. Ili Dženan Lončarević, mada svi su uglavnom bili u Grandu.“

brena sasa popovic ok foto babic

Da li postoji riječ zahvalnost među estradnjacima?

„Kod nekih da, kod nekih ne. Ne bih nabrajao uopšte sad imenima koji su to koji su zahvalni, a koji su završili u ‘Grandu’, otišli i rade i dan danas. Ali, uglavnom 90 posto tih pjevača su stvarno i dalje vjerni Grandu i zaista imam fantastičan odnos sa svima njima i mislim, i ko kaže javno i ko ne kaže, da su svi zahvalni ‘Grand’ produkciji.“

 

SASA POPOVIC ZG SNIMANJE 30102023 FOTO MUNJA 10 ok

Kako je prošlo 25 godina na „Grandu“, da li je brzo prošlo?

„Brzo je prošlo, 25 godina je četvrt vijeka, a kao da smo juče krenuli sa ‘Grandom’ i sa cijelom tom pričom. Mislim da će produkcija napredovati i dalje. Imamo dva izuzetno jaka formata ‘Nikad nije kasno’ i ‘Zvezde Granda’, na to imamo i ‘Zvezde Granda Specijal’, ‘Praktičnu ženu’ koja je jedan divan format, ali ove dvije gigantske emisije su nešto što je najbolje u regionu kad je u pitanju estrada, predstavljanje novih pjevača, novih likova, tako da mislim da će to da traje“.

 

Šta biste poručili zaposlenima koji su 25 godina vjerni „Grandu“?

„Zahvalan sam svim ljudima, pogotovo onima koji su sa mnom 25 godina. Njih nije ostalo mnogo, ali oni koji su ostali, ja ih zaista pozdravljam i čestitam, ali čestitam i svim zaposlenima, jer bez njih ‘Grand’ produkcija ne bi bila ovo što jeste“.

 

 

Foto: Z. K. Munja/ F. Pavlović,
Autor: K. Marković/Ž.Krstić/Grand.online