Zanimljivosti

Zabranjena hrana iz frižidera za vaše pse

1.2kviews

Alkohol

Alkohol usporava moždanu funkciju vašeg “najboljeg prijatelja”. Određene količine mogu psa dovesti u stanje kome. Psi nemaju zaštitne enzime kao ljudi koji bi spriječili smrtonosni utjecaj na tijelo. Letalna količina alkohola zavisi od veličine i težine psa.

Crveni i bijeli luk

Crveni luk u malim količinama i u slučaju dugoročnog konzumiranja može imati gori utjecaj nego da pas odjednom pojede cijelu glavicu. Bijeli luk razbija krvna zrnca u krvotoku psa pa dugoročno konzumiranje može dovesti do otkazivanja bubrega i anemije.

Grožđe

Grožđice i samo grožđe vrlo su nezdravi za psa. Oni također mogu dovesti do otkazivanja bubrega. Iako su istraživanja još uvijek u toku, naučnici smatraju da bi desetak grožđica moglo biti fatalno za psa srednje veličine.

Kafa i čokolada

Napitak koji za ljude u određenim količinama može biti poželjan i zdrav, za pse ima potpuno suprotan efekat. Kafa, čaj, čokolada ili soda mogu kod psa izazvati velike gastrointestinalne probleme i nepravilne otkucaje srca. Znaci trovanja od čokolade vidni su u roku od nekoliko sati. Pas koji se otrovao će povraćati, ima dijareju, ubrzan rad srca, drhtat će, pasti u komu i na kraju uginuti.