Nightlife

ZDRAVKO ČOLIĆ: Jedva čekam da izađem pred moju publiku!

1.2kviews

Gost emisije “Konačno petak” bio je Zdravko Čolić, Sarajlija i najveća zvijezda regionalne muzičke scene u posljednjih 40 godina. Tokom gostovanja u programu BHRT-a Čolić je govorio o svojoj bogatoj karijeri, ali i o predstojećem velikom koncertu sa kojim će građani Sarajeva i njihovi brojni gosti ući u Novu 2018. godinu.

Na pitanje voditelja koja je njegova tajna, da nakon svih godina na sceni stalno privlači nove generacije slušalaca, Čolić je rekao da je, što se njega tiče, tajna jednostavna – on samo radi svoj posao.

– Četrdeset godina samo se bavim svojim poslom. Naravno, svaki izvođač se raduje kad zadrži staru, a dobije novu publiku i pokojeg novog obožavaoca. To je velika radost, pogotovo kada vidiš neke ljude koji žive u drugim mjestima, a koji to prate i dođu izdaleka. Dešavalo se, posebno na nekim velikim koncertima, da vidiš ljude iz cijele regije – rekao je Zdravko Čolić.
Odgovarajući na pitanje kako je ušao u svijet muzike, odgovorio je da je u to vrijeme bio odličan student i da nije mislio da će muzika biti njegov životni poziv.

– Kao mali svirao sam gitaru, poslije su došli “Ambasadori”, “Korni grupa”. Sve je vodilo tome da postanem samostalni izvođač, to mi je, nekako, najviše ležalo. Uslijedili su festivali i numere “Sinoć nisi bila tu” i “Gori vatra”. Ljudi su počeli da slušaju moje pjesme, i na kraju se okreneš tome, ne svojom, nego božjom voljom – rekao je Čolić.
Osvrnuo se i na period kada se, uslovno rečeno, odmarao od muzike, sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, ušavši u biznis koji nije imao ništa sa njegovom profesijom.

– Svaki posao, pa i ovaj ima svoja zasićenja. Sjećam se 1985. godine, došlo je do zasićenja i primim se u proizvodnju PTT proizvoda. Sve sam o tome naučio, ali nisam ostao, vratio sam se muzici. Međutim, svako zasićenje ponekad je potrebno razbiti nečim. I kod mene je bio takav slučaj, upoznao sam neke druge ljude i shvatio da moj posao nije jedini – kazao je Čolić.
Prisjetio se i situacije, kada ga je Goran Bregović, sa kojim je radio narednu ploču “Da ti kažem šta mi je”, pitao: “Reci mi, jesi li mali privrednik ili vokalni solista”, a on mu rekao: “Zaboravi malog privrednika, idemo opet u estradne vode”.

Na pitanje voditelja čuva li odjeću, bogate kostime iz perioda s kraja sedamdesetih, rekao je da je to bio slučaj nekada, u vrijeme kad su njegovi roditelji živjeli u Sarajevu. Veliki dio odjeće tada je kupovao u Londonu, u prodavnici u kojoj su kostime nabavljale i velike svjetske zvijezde.

– Imao sam privilegiju da nam tiraži budu dobri, kada smo imali već treću ili četvrtu ploču, tako da je diskografska kuća (tadašnji Jugoton) davala novac za snimanje u Londonu – rekao je Čolić.
Na opasku novinara da nikada nije promijenio način govora, iako dugo živi van Sarajeva, rekao je:

– Bio sam dovoljno star da ne moram da mijenjam naglasak –

O novoj ploči, koja bi svjetlo dana trebalo da ugleda za petanestak dana nije želio detaljnije govoriti, ali je rekao da su, pored njega, autori pjesama i Fazla, Bajaga, Džiboni, Maja Sar…

Izvor: hayat.ba