Lifestyle

12 stvari koje o seksu sve žene trebaju znati prije 30. godine

299views

Seks je mnogo složeniji nego se čini na filmovima, a većina toga što o uživanju u seksu znate vjerojatno se svodi na hrpu pokušaja i pogrešaka. Zato su četiri stručnjakinje za seks i odnose rekle što bi one voljele da su o seksu znale kad su bili mlađe, te što bi svaka žena do svojih 30-ih trebala naučiti.

 

U redu se smijati

Seks vam se možda na početku činio kao jako ozbiljna stvar, ali učinite sebi uslugu i malo se opustite, savjetuje seksualna terapeutkinja Rena McDaniel.

– Tijela nisu savršena, pa ponekad za vrijeme seksa stvaraju i čudne zvukove. Ako vam tada postane neugodno, pokušajte se usredotočiti na humor jer smijeh kad netko padne s kreveta, dobije grč ili napravi neobičan zvuk može potencijalno neugodan trenutak pretvoriti u trenutak povezivanja – kaže.

 

Lubrikant može poboljšati iskustvo

– Kad sam bila mlađa nisam imala pojma da lubrikant nije samo za one koji imaju probleme s vlaženjem, već da stvarno pojačava doživljaj općenito – kaže McDaniel.

Stručnjakinja za seks i odnose i voditeljica podcasta o seksu Emily Morse kaže kako nije ženin neuspjeh ako si malo pomogne s podmazivanjem. Ona tako preporučuje da se naviknete eksperimentirati s različitim vrstama lubrikanata da biste znali što je za vas najbolje, te napominje da je ključno držati se onih na bazi silikona kad se upotrebljavaju kondomi.

 

Nikad bez kondoma

– U mojim su kasnim 20-ima kondomi bili više smetnja nego dobra stvar – kaže seksualna pedagoginja i fizikalna terapeutkinja  Uchenna Ossai.

– Sjećam se da bi mi često partner rekao kako me ‘ne osjeća dobro zbog kondoma’. No, osjećaje na stranu, kondomi su presudni, a danas srećom ima i onih koji pružaju zaštitu bez da umanjuju osjećaj. Također, budite sigurni da uvijek sa sobom imate svoje, kaže Morse,

– Na kraju krajeva, možete li zaista dečku vjerovati da ima na umu kondom kad mnogima od njih nije jasno ni gdje je točno klitoris – kaže Ossai.

 

Seks ne smije boljeti

Iako isprobavanje novih stvari definitivno može biti pozitivno, nikada ne bi smjelo ići na štetu toga da vam je ugodno. Ossai objašnjava da seks jednostavno ne bi trebao boljeti, pa ako osjećate bol prilikom seksa, nemojte ju ignorirati!

– Posjetite liječnika koji ima iskustva s liječenjem seksualne boli – savjetuje ona, a u međuvremenu predlaže da se igrate s oralnom stimulacijom, masturbacijom ili čak sa seksualnim igračkama poput vibrirajućih prstenova.

 

Glumljenje orgazma nije dobro za nikoga

– Znam da skoro svaka žena s vremena na vrijeme odglumi orgazam, bez obzira na to zna li da se neće ni dogoditi ili samo želi partneru malo podići ego – kaže Morse. No problem je što će on sada kad misli da je gospodar vašeg orgazmičkog svemira, nastaviti ponavljati isto vjerujući da će (opet) dati pozitivne rezultate.

Zato učinite sebi uslugu, savjetuje Morse i kaže:

– Preskočite glumu i dajte mu neke konstruktivne kritike jer je potrebno više napora da se lažira stenjanje nego da ga se dobro usmjeri gdje da vas dira.

 

Ne budite fokusirani samo na kraj

Uzmite u obzir često ponavljanu frazu da se u seksu “radi o putovanju, a ne o odredištu” – tu je čitav svijet užitka od početka do cilja.

– Seks je više nego samo penetracija i postizanje orgazma. Ako se fokusirate na zadovoljstvo umjesto na krajnji cilj; više ćete uživati u seksu u godinama koje dolaze – kaže Ossai.

 

… nastavak članka pročitajte na 24sata.hr