Lifestyle

Da li sve vrijeme kosu farbate pogrešno?

1.3kviews
advertising banner

Nekoliko nezavisnih istraživanja u Evropi ukazalo je na povezanost farbi za kosu sa stepenom rizika obolijevanja žena od raka.

Ljekari, naime, upozoravaju da bez obzira na kvalitet farbi za kosu, postoje indicije da njihove komponente izazovu štetne efekte po zdravlje. Istraživanje hirurga londonske bolnice “Princess Grace” Kefah Mokbela pokazalo je da su žene koje su farbale kosu za 14 posto izloženije riziku da obole od raka dojke od onih koje to ne rade. Do sličnih rezultata došli su i finski onkolozi, prenosi mojdoktor.me.

Štetni efekti

Da je žensko uljepšavanje “skupo po zdravlje” potvrđuju i naši stručnjaci. Iz Centra za ishranu i humanu ekologiju pri Institutu za javno zdravlje upozoravaju da su najblaže reakcije koje farbe mogu da izazovu preosjetljivost koja se manifestuje alergijskim reakcijama na koži različitog stepena.

One se mogu javiti poslije prvog korišćenja, kao i nakon 15 godina. Osim alergija farbe mogu dovesti i do težih bolesti i poremećaja koji se javljaju zbog tzv. kumulativnog efekta supstancija koje u ljudskom organizmu metaboliše i izlučuje jetra putem svojih enzima upozoravaju iz Instituta.

Oni objašnjavaju da je koža prirodni pokrivač ljudskog tijela, ali je istovremeno i put preko koga se mogu u organizam unijeti (upiti) različite komponente kozmetičkih i medicinskih preparata koji se primjenjuju na koži.

Osim putem kože, štetne materije, kako iz ove zdravstvene ustanove, u organizam se mogu unijeti i preko disajnih puteva ukoliko su isparljive, kao i putem sluzokože očiju i organa za varenje ukoliko dođu u kontakt sa njima. Podjednako su izložene žene i muškarci koji takođe boje kosu.

Iritacija

– Među najčešćim iritansima iz farbi za kosu su sekundarni amini bilo iz boje ili rastvarača koji se po obavljenim studijama svrstavaju u kancerogene i potencijalno mogu doprinijeti kanceru dojke, ovarijuma, mokraćne bešike, pluća, leukemiji i drugim malignim procesima, ističu iz Instituta za javno zdravlje. Sekundarni amini, kako pojašnjavaju, mogu nastati i prilikom hemijskih reakcija.

Ne manje bitan je, navode ljekari, i amonijak iz farbi za bojenje kose koji je značajan iritans neprijatnog mirisa i nadražuje respiratorne puteve, te je zato posebno opasan u trudnoći i kod bolesti disajnih puteva kod osoba sa HOBP.

– Parabeni više vrsta su štetni sastojci i iritiraju hormonsku aktivnost te dovode zbog toga i do poremećaja u hormonskom statusu kazali, su iz Instituta.

Broj farbanja

Iz te ustanove savjetuju da se kosa ne farba više od pet puta godišnje, a trudnice to ne bi trebalo da rade prva tri mjeseca trudnoće. Kada su u pitanju osobe sa oslabljenim imunitetom, i oni koji imaju hroničnu bolest pluća treba da izbjegavaju farbanje.

Potrebno je koristiti prirodne i biljne boje jer ovi proizvodi boje kosu uz manja oštećenja i ne sadrže sintetičke hemikalije i konzervanse, kao i kupovati farbe renomiranih proizvođača koji imaju dokaze o kvalitetu proizvoda uz minimum štetnih efekata naveli su iz Centra.Strogo se, kažu, treba pridržavati uputstava za upotrebu, te nanositi boju u dobro provjetrenoj prostoriji i ne ostavljati je na kosi duže od navedenog. Obavezno koristiti rukavice da se minimizira kontakt sa kožom ruku.

Ne mijenjati drastično ton prirodne boje, jer drastična promjena zahtijeva intenzivnije održavanje i češće farbanje. Piti dva do tri litra vode dnevno da bi se štetne materije brže “isprale iz organizma.

Kontrolisano devet farbi

Kako je Pobjedi rečeno iz Uprave za inspekcijske poslove tokom kontrole koje su sprovedene ove godine, kako ističu, devet uzoraka poslato je na analizu kako bi se utvrdila njihova ispravnost ph vrijednost, obavio test na iritaciju, kao i sadržaj olova, kadmijuma, kobalta, hroma, nikla i sadržaj formaldehida. Svi nalazi, kažu u inspekciji, bili su uredni. Analizirane su: “Garnier color creme 660 vatreno crvena, “Aroma color o1 black, “Dikson color, “Crema Colorante Trend UP Profesional , “Coloremo Selective evo ” Loreal Prodigy, “PR Line, “Pop Ritoco Ricrescita Biondo Scuro-Instant sprej za pokrivanje sijede kose i “Girls Only Haircare sa arganovim uljem Dry Dhampoo za brinete 200.

Supstance koje uzrokuju glavobolju, ubrzan rad srca…

Iz Instituta upozoravaju da se u jeftinijim bojama često koristi i “resorcinol jer u kombinaciji sa “peroksidom” daje boji trajnost. On uzrokuje ubrzan rad srca, promjene u disanju, glavobolje, nemir, mučninu i drugo.

Oni podsjećaju da je Evropska komisija 2010. zabranila 22 supstance koje su bile sastavne komponente boja za kosu, da bi se kasnije taj broj povećao na 135.

U skladu sa zakonskim propisima

– Zakonom o zaštiti potrošača, obavještenje za farbu za kosu, mora sadržati informacije o sastavu, uputstva i svojstvena upozorenja. Podaci u obavještenju o robi moraju biti odštampani i napisani čitko, jasno, razumljivo i lako uočljivo, naveli su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Izvor: hayat.ba