Nightlife

Dani Sarajeva u Beogradu!

1.1kviews
Ovo nije priča o Romeu i Juliji, jer ona nikada nije ispričana do kraja. Ovo je najljepša priča o zabranjenoj ljubavi prelijepe Ahmed-begove kćeri Safije i austrijskog grofa Johana. Ljubav je trajala 67 godina!

Neko će reći dugo, ali za njih dvoje bilo je prekratko. Od prvog do posljednjeg trenutka voljeli su se istim žarom i svaki dan živeli kao da je poslednji. Safija i Johan, njihova ljubav prema hrani i muzici bila je glavna inspiracija gazdi Amer Sinanovicu poznatom medju prijateljima kao Ciko,da otvori kafanu u centru Sarajeva po imenu “4 sobe gdje Safije”. Ona je najviše vodila računa o svojim kuharima koji su joj ujedno bili i najbolji prijatelji.

Tako je Amer odabrao vrhunskog sarajevskog kuhara Nihada Mameledziju koji je predstavio najstarija tradicionalna jela iz Sarajeva. Restoran”4 sobe g-dje Safije” je gost, domaćin i organizator zajedno sa restoranom “Kovač” još jedne popularne manifestacije u Beogradu – Dani Sarajeva. Manifestacija se održava od 23-28.januara 2018 pod nazivom “Ljubav spaja, a hrana takodje”. A ko još voli hadžijski ćevap, šarenu dolmu, klepe, jagnjeće kadun butiće. I kako ne probati na kraju i sarajevski roštilj – čevapčiće, sudžukice, pljeskavice…Grofica Safija sa svojom svitom stiže u Beograd 23. januara.

Izvor:Grand online