Zanimljivosti

Deset savjeta za putovanje s psom na odmor u autu

78views

Mnogi vlasnici pasa nađu se u problemima kada dođe vrijeme godišnjeg odmora. Što učiniti s ljubimcem?

Foto: Promo

 

Možete ga ostaviti nekome na čuvanje, ali ako se ne želite odvojiti od njega možete ga i jednostavno povesti sa sobom na put.Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vožnju s psom u autu učiniti ugodnijom za vas i vašeg ljubimca:

Razgovarajte s veterinarom

Ako s psom idete na prvi put, niste potpuno sigurni što možete očekivati i kako će vaš ljubimac podnijeti putovanje. U tom slučaju posavjetujte se s veterinarom, koji vam može i preporučiti neke lijekove protiv mučnine u vožnji ili hiperaktivnosti.

Kraće vožnje

Ako s psom još niste išli na duža putovanja, za probu ga malo provozajte autom na kraćim relacijama, postupno povećavajući dužinu puta. Na taj način ćete ga pripremiti za duže vožnje te vidjeti kako se ponaša i što otprilike možete očekivati.

Ponesite sve potrebno

Najvažnije je da ponesete dovoljno vode i hrane za psa. Ponesite hranu na koju je inače navikao – ali nemojte ga hraniti tijekom vožnje. Ponesite i dekice, vrećice za izmet i krpe kojima ga možete obrisati ako se zaprlja na odmorištu. Ako ima neku dragu igračku, ponesite i nju kako bi se osjećao ugodnije na putu.

Stavite ga u prijenosnu kućicu

Iako može djelovati malo okrutno, popularni šaptač psima Cesar Millan kaže da je dobra ideja staviti psa u prijenosnik, koju treba pričvrstiti da se ne miče. Psima takva kućica, kaže, ne smeta, a neki se čak u njima osjećaju sigurnije. Millan objašnjava da vas pas tako neće ometati u vožnji, što je sigurnije i za vas i za njega. Pas u kućici također je puno sigurniji u slučaju nesreće jer neće postati “projektil”. Pobrinite se i da se pas navikne na kućicu prije samog puta.

Neka se ne naginje kroz prozor

Ako baš ne želite staviti psa u kućicu, nemojte mu ni dopustiti da gura glavu kroz prozor. Mnogi psi uživaju u tome, ali to može biti jako opasno jer ga nešto može pogoditi ili jednostavno može ispasti van.

Neka se istrči

Millan također preporučuje da psu date da se dobro istrči prije puta. Na taj način će iz sebe izbaciti dovoljno energije kako tijekom puta ne bi bio previše zaigran, već opušten.

Nemojte ga hraniti odmah prije puta

Dobro je psa hraniti barem dva sata prije samog puta. Tako smanjujete mogućnost da psa tijekom puta uhvati mučnina.

Zaštitite automobil

Kako vam pseći ljubimac ne bi uneredio limenog ljubimca, možete kupiti zaštitne prekrivače za sjedala i pod, ili ih jednostavno prekriti plastičnom folijom. Tako ćete se i sami bolje opustiti jer nećete brinuti što će vam biti s autom.

Često se zaustavljajte

Ako ste išli na putovanja s djecom, znate da trebate često stajati na odmorištima. S psima treba slično postupati. Pustite ga da “obavi svoje”, da se malo istrči, da popije vode ili nešto pojede… I nikad ne ostavljajte psa samog da se prži u autu dok se vi šećete ili idete na WC, čak ni ako spustite prozore.

Nagradite ga

Kada dođete na odredište, odmah povedite psa u šetnju i nagradite ga nekom poslasticom za uspješni dovršetak putovanja.

Izvor: 24sata.hr