Lifestyle

DOKAZANO Redovan seks usporava starenje!

1.6kviews

Nauka je dokazala da seks, osim zabave i zadovoljstva, ima i nevjerovatne zdravstvene prednosti. Seksom se možete riješiti stresa, poboljšati kvalitet sna, smanjiti pritisak, ali i zbližiti se s partnerom, piše Reader’s Digest. Najnovija istraživanja pokazala su da ukoliko imate seks najmanje jedno sedmično, pomoći će vam da živite duže.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Californiji u San Fanciscu obuhvatilo je 129 majki koje su bile u vezi. Učesnice su davale dnevne izvještaje o svom odnosu s partnerom, zadovoljstvom u vezi i koliko puta sedmično su imale seksualni odnos s njim. Osim izvještaja istraživači su uzimali i uzorke krvi kako bi analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja. Istraživanje je trajalo sedam dana.

Kada su istraživači uporedili izvještaje žena s uzorcima krvi, došli su do zaključka da su žene koje su barem jednom u toku sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale znatno duže telomere, zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije, od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema mišljenju autora istraživanja. Ono što je pozitivno jeste da redovan seks može popraviti i produžiti telomere.

Prema ovim istraživanjima, osim što seks usporava starenje, njegova prednost je i što uspostavlja veću bliskost s partnerom.