Lifestyle

Gazirana voda nije štetna po zdravlje!

396views
advertising banner

Gazirana mineralna voda je jedan od onih napitaka o kojima kruže razne priče. Dok se pojedini zaklinju kako ona ima nevjerovatno dobro dejstvo na probavu, rješava problem sa mučninom, mahmurlukom i slično, drugi je izbjegavaju, vjerujući da gaziranost šteti njihovom tijelu.

 

Najveća zabluda je da gazirana voda ,,zakiseljava” organizam.

 

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje  kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje. Zato je najbolje za varenje i metabolizam poslije jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Prema kliničkom ispitivanju objavljenom 2002.godine u European Journal of Gastroenterology & Hepatology ( autori Cuomo, Grasso, Sarnelli i dr.), gazirana voda može pomoći u ublažavanju opstipacije i lošeg varenja i može poboljšati funkciju žučne kese.

 

Svi oni koji su do sada bili u dilemi da li je gazirana mineralna voda zdrava i ima li rizika od njenog konzumiranja, mogu da odahnu.

 

Gazirana voda nije štetna po zdravlje!

Uz činjenicu da naše tijelo lakše apsorbuje minerale iz vode nego iz hrane, mineralne vode imaju i brojna ljekovita svojsta zavisno od sastava i količine minerala koju sadrže.