Zanimljivosti

Italijanski gradovi koje morate posjetiti (FOTO)

1.2kviews

U Italiji ima za svakoga ponešto. Dobra hrana, vino, romantika, historija, nevjerovatna umjetnička djela. Ako putujete u Italiju obavezno posjetite Rim, Veneciju i Firencu.

Rim je  moderan i kosmopolitski grad, pun je turista i zato rezervišite kartu na vrijeme. Ima mnogo toga interesantnog, ali obavezno posjetite Koloseum i Vatikan.

Koloseum je simbol Rima.To je najveći amfiteatar sagrađen prije 2000 godina u Rimskom carstvu. Služio je za fascinantnu borbu gladijatora.

U njegovoj blizini je Rimski Forum koji takođe obiđite kao i Panteon-Hram svih bogova koji se danas koristi kao Krišćanska crkva. Posjetite još Konstantinovu palatu, Usta istine…

Poznat je po veličanstvenim trgovima u čijem centru je obelisk kao simbol Sunca. Jedinstven je još po tome što sadrži dva suverena entiteta. Jedan od njih je Vatikan.

Vatikan je grad – država i predstavlja suverenu teritoriju Svete stolice. On je centar umjetnosti i arhitekture i pun je muzeja, crkava i palata od kojih treba  obavezno vidjeti Baziliku sv.Petra i Sikstinsku palatu. U Vatikanu važe pravila da nema kratkih pantalona, mini suknja i majica na bratele.

Foto: Promo

 

Venecija je prestonica romantike i veoma popularna destinacija za turiste, zato je u njoj uvijek gužva i cijene su visoke. Bila je centar Mletačke Republike i poznata je po Duždevoj palati u kojoj je živio izabrani dužd Mletačke Republike. U ovom gradu moći ćete da vidite Most uzdaha, čuvenu crkvu Santa Maria Della Salute i najveću crkvu u Veneciji, a to je Crkva sv.Marka. Crkva predstavlja fenomenalni primjer vizantijske kulture i sadrži Zvonik koga smatraju gazdom kuće.

Foto: Promo

 

Firenca je idealan grad za ljubitelje umjetnosti i centar je pokrajine Toskana. Grad u kome su živjeli i stvarali Donatelo, Botičeli, Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Galileo Galilej. Poznata je po skulpturama Mikelanđelovog Davida, Donatelovog lava zatim po mnogim palatama, muzejima i katedralama.
Firenca ima prepoznatljivu panoramu koju ćete najbolje doživjeti ako se popnete na Toranj Katedrale Santa Maria del Fiore koju mještani zovu Duomo.

Foto: Promo