Showbiz

Izabrali smo 5 najboljih Stojinih pjesama

4.6kviews
advertising banner

Stojanka Novaković, u narodu poznatija kao Stoja, jedna je od najpopularnijih pjevačica u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj ali i šire, koja u kontinuitetu, već duže od 20. godina, snima pjesme i video spotova za iste.

Međutim, u nastavku ćemo svu pažnju usmjeriti k pjesmama sa kojima je Stoja izgradila svoje ime, odnosno pjesmama zbog kojih svi znamo i volimo Stoju. S tim u vezi, sortirat ćemo listu od pet pjesama koje smo izabrali subjektivnim kriterijima, ali i pregledima na video platformi Youtube.

 

#1 – Evropa

Na pomen njenog imena uvijek pomislimo na pjesmu “Evropa”. Naime, riječ je o naslovnoj pjesmi sa četvrtog studijskog albuma istoimenog naziva iz 2001. godine. Muziku i tekst uradio je Stevica Simeunović, koji potpisuje muziku i tekst svih osam pjesama na albumu.

Kad uđemo u Evropsku Uniju da predložimo ovo kao himnu, umjesto Ode Radosti” – jedan je od komentara na Youtubeu.

#2 – Potopiću ovaj splav

Takođe, sa ovog albuma izdvojili bismo i pjesme “Bolje i da ne vidim” i “Mesec sija” koje se više sada, nego kada su prvi put dospjele do javnosti, traže u kafanama i doskotekama.

Pjesma “Potopiću ovaj splav” našla se na albumu “Do gole kože” iz 2008. godine. Iako ‘stara’ više od deset godina, pjesma je tek unazad godinu ili dvije osvojila širu publiku, odnosno i srca onih koji se ne deklarišu kao najvatreniji Stojini obožavaoci. Stevica Simeunović potpisuje tekst i muziku za ovu dinamično-karakternu pjesmu osvetoljubivog karaktera.

#3 – Moje srce ostariti ne sme

Možete li zamisliti i jednu pravu feštu bez ove pjesme?

Naravno kao i većinu pjesama iz ovog perioda i ovu je napisao Steva Simeunović, dok Goran Ratković Rale potpisuje aražman …

#4 – Bela ciganka

Kakva bi lista najboljih Stojinih pjesama bila bez pjesme koja se već šest godina kontinuirano sluša po kafanama i klubovima. Pjesmu “Bela ciganka” je, kao i mnoge do sada, uradio Steva Simeunović, te Stoji vratio na sami tron estradnog neba Srbije, BiH i Hrvatske.

Pjesma je na Youtubeu registrovana kao najslušanija Stojina pjesma sa cca 80 miliona pregleda.

#5 – Nešto mi govori

Za sami kraj smo ostavili pjesmu koja prikazuje i vjerno dočarava svo bogatstvo Stojine vokalne izvedbe. Od donjih laga, dubokog baritona do viskoh tonova sve je to lijepo Goran Ratković Rale spakovao u kompoziciju za koju je tek napisala jedna i jedina Marina Tucaković …