Nightlife

Jasna Đuričić dolazi u Tuzlu: Prihvatanje uloge Lepe Brene bilo mi je izazovno

427views

Hit pozorišna predstava Bitef teatra koja je osvojila regiju, “Lepa Brena Project” napokon dolazi u Bosnu i Hercegovinu., a 13. novembra i u BKC Tuzla.

Predstavu su stvorili i režirali Vladimir Aleksić i Olga Dimitrijević, a postavlja pitanja o dubokoj refleksiji kompleksnosti posljednjih nekoliko desetljeća kroz simbol Lepe Brene.

“Odmah sam odgovorila na poziv Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević jer sam ga smatrala izrazito provokativnim i zahtjevnim,” rekla je Jasna Đuričić, koja igra jednu od pet Lepih Brena u predstavi.

“Ja tumačim Brenu Biznismenku, Brenu kakvu poznajemo danas, predstavljajući sve što ona danas jest. Kada je vidite danas, vidite izuzetno uspješnu ženu koja je postigla uspjeh i u svom profesionalnom i privatnom životu. Poruka Brene Biznismenke je da nema predaje,” dodala je Jasna Đuričić, ističući da je tajna Breninog uspjeha “stvar talenta, dar koji, bez obzira na okolnosti, uvijek pronalazi načine da se izrazi.”

Autor predstave, Vladimir Aleksić, ističe da ovaj projekt nije zamišljen kao biografska predstava, već da cilja na istraživanje složenosti i unutarnjih proturječnosti proteklih četiri decenije na ovim prostorima, s glavnim fokusom na samim sobom.

 

“Olga Dimitrijević i ja smo došli na ideju da je karijera Lepe Brene intrigantna i zanimljiva jer traje koliko i traje. U posljednjih 40 godina, mnogo toga se promijenilo u društvu, a karijera Lepe Brene čini se da je pratila te promjene. Ona nije ostala samo popularna pjevačica; postala je uspješna biznismenka,” kaže Vladimir Aleksić, koji također tumači lik Lepe Brene Seksualnosti.

“Ovo je priča o osobi koja je, uz obožavanje Lepe Brene, uspjela afirmirati svoju seksualnost. Drago nam je što predstava rezonira s publikom jer je to izvedba koja priča priču o svima nama, a ne samo o Lepoj Breni,” dodaje.

Predstava se bavi društvenim i političkim transformacijama, ponosom i boli, razočaranjima i nadama, raspadom bivše države i nesrećnim sudbinama njenih građana, a temelji se na monolozima dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Slobodana Obradovića, Maje Pelević, Tanje Šljivar i autorice iz Hrvatske, Vedrane Klepice. Kroz likove Brena Jugoslavenke, Brene Seksualnosti, Brene Biznismenke, Brene Graditeljstva i Brene Pjesme, prikazana je potpuna ličnost Lepe Brene i problemi s kojima se naše društvo susretalo u posljednjih četiri decenije na ovim prostorima i s kojima se suočava i danas.

 

Na pozornici se izmjenjuju uloge Lepe Brene, a tumače ih vodeći glumci iz Beograda: Jasna Đuričić, prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju europsku glumicu, čiji je zadnji film “Quo Vadis, Aida” bio nominovan za Oscara, kao i najnagrađivaniji beogradski glumci svoje generacije Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Anđela Jovanović, Jovana Belović, Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić i Ivan Marković.

 

Karte za predsatvu se mogu kupiti preko sisteme kupikartu.ba i u marketing službi BKC TK (8.00 – 15.00 sati).

JU BKC TK