Zanimljivosti

Korištenje telefona u toaletu stvara rizik od opasnih bolesti!

1.5kviews

Ljekari upozoravaju da je telefon savršen mamac za bakterije, i to ne samo one koje se nalaze u probavnom traku, nego i potencijalne bakterije drugih ljudi koji su tu sjedili prije vas.

Prostora za širenje bakterija je puno – od same šoljedaske za šoljuručica koju pritisnete za ispiranje šoljekvake ili flašice u kojoj se nalazi sredstvo za pranje ruku. Jasno vam je – kupatilo je mjesto koje je zbog topline raj za bakterije.

Doktorka specijalizovana za higijenu Lisa Ekrli kaže za britanski “San” da se zavisnici od pametnih uređaja što pre moraju prestati sa ovakvom prksom, jer nikad ne znate da će vaš organizam reagovati na neku od bakterija.

Mnoge bolesti se ne uočavaju odmah, pa tako neki član domaćinstva može sa sobom prenijeti virus koji će se tek kroz dva do tri dana pokazati kao prehlada, a vi ste tad iste bakterije sa npr. kvake prenijeli na mobilni koji nosite sa sobom.

– Među bakterijama može biti svega, pa i salmonele, koja upravo napada crijevni trakt -objašnjava doktorka Ekrli.

Rizik se povećava ako se radi o javnim WC-ima ili bilo kom toaletu koji koristi više ljudi, na poslu, u šoping molovima ili tuđim domovima. Zato je manji rizik da “nešto pokupite” moguć ako mobilni, ne nosite sa sobom.