Lifestyle

Kada je najbolje posjetiti čarobne Bahame

914views
Ovaj otok privlači porodice, parove i prijatelje koji se žele opustiti na plaži, istraživati podvodni svijet i upiti bogatu kulturu ovog područja. Oni također mogu uživati u mnogobrojnim festivalima.

Međutim, sve ima svoju granicu, pa je tako i s boravkom na ovom ostrvu. Naime, iako temperature ostaju ugodne tokom cijele godine, ovdje postoje i sezone oluja koje sa sobom donose velike kiše koje nekad uništavaju sve pred sobom.

Zbog toga je važno znati kada je najljepše otputovati na ovo ostrvo, a stranica Oyster donosi savršene savjete za tu priliku.

Foto: Promo
Mart i april

Zbog proljetnog odmora je vrlo vjerovatno da će cijene smještaja porasti u martu i aprilu, a navala turista varira u ovim mjesecima. Nekada je puno, a nekada ne. Temperature počinju rasti u trećem i četvrtom mjesecu, a vlaga je na srednjem nivou u ovim mjesecima.

Ipak, zahvaljujući velikim kišama, vlaga je najpodnošljivija u martu. Ukoliko posjetite ostrvo u martu ili aprilu, možete naići na nekoliko pljuskova, ali nedovoljno da bi vam uništilo odmor. Do sredine aprila će većina turista otići kućama, a gužve na plažama će se polako smanjivati.

Kasni april i maj

Cijene se polako snižavaju pred kraj aprila, a gužve skoro nikako nema. Vani je toplo, a plaže su ugodne i prohodne jer nema toliko turista. Ukoliko ste zainteresovani za ronjenje, postoji velika šansa da ćete čak i u ovo doba godine vidjeti delfine, kornjače i druge morske životinje.

Maj sa sobom donosi savršene temperature koje variraju od 22 do 28 stepeni, a ulice u to doba godine slave. Pune su karnevala, trubača, šarenih boja, parada i zabave. U ovo doba ujedno skaču cijene smještaja te je skoro pa nemoguće naći slobodno mjesto na ostrvu.

Ljetna sezona – juni, juli i august

Juni počinje kišom, a temperatura je oko 28 stepeni. Zrak je pun vlage, a turisti ovo doba godine opisuju kao “vrijeme kada je zrak ljepljiv”. Ovakvo vrijeme odbija mnoge turiste, ali su hoteli ipak poprilično puni. Oluje podižu vodu i pijesak te tako otežavaju roniocima da istražuju vodu. Temperature se podižu na 30 i više stepeni u julu, kada se kiše smanjuju, a sunce sija minimalno deset sati dnevno.

U ovim mjesecima je još uvijek moguće uživati u raznovrsnim festivalima, a najpopularniji je Junkanoo ljetni festival.

Septembar, oktobar, novembar i decembar na Bahamima

Kraj godine sa sobom donosi i smanjenje temperatura, ali samo za nekoliko stepeni. Dani postaju kraći, a oluje ne prestaju, iako sa sobom donose malo manje kiše nego inače. Smanjuje se vlaga ali i cijene smještaja. U oktobru su cijene za trećinu niže nego u junu, a tada počinje i odlična sezona za surfere te brojni festivali kulture, vina i hrane.

U novembru je već primjetan manji broj kiša, temperature polako padaju, a vrijeme je i dalje idealno za surfere. Posljednji mjesec je veoma popularan što se tiče turizma jer je tada aktuelan Junkanoo zimski festival koji se održava u sedmici između Božića i Nove godine. U ovo doba godine možete očekivati možda i najviše cijene smještaja, zbog velikog broja turista koji su na godišnjim odmorima.