Lifestyle

Kada seks zbližava, a kada udaljava partnere

499views

Parovi koji apstiniraju od seksa više cijene obične dodire i više se trude povezati s partnerom. To im je prilika da se usmjere na druge užitke i istraže svaki dio tijela, piše Canadian Living.

Od povremenog suzdržavanja najviše profitiraju žene koje nikad nisu doživjele orgazam tokom seksa. One masturbirajući same uče šta ih uzbuđuje i koje tačke im garantuju orgazam. Na taj način upoznavaju svoje tijelo, a izostaje i pritisak od orgazma i moguće povrede partnera. Time povećavaju šansu da će doživjeti orgazam i s partnerom.

Suzdržavanje od seksa ima i svojih loših strana. Što se ljudi rjeđe upuštaju u seksualne igrice, to rjeđe žele seks. Zbog toga se mogu osjećati manje poželjnim što utječe na njihovo samopouzdanje, tvrdi seksualni terapeut David McKenzie.

Osim toga, apstinencija može uzrokovati seksualnu frustraciju ako se parovi suzdržavaju od seksa zbog neriješenih problema u vezi ili određenih tenzija. Partneri se zbog toga mogu samo udaljiti, tvrde stručnjaci.

Seks zbližava partnere i na emotivnom nivou. Partneri se osjećaju bliže jedno drugom, a za sve je kriv oksitocin koji mozak ispušta tokom seksa, pojašanjavaju stručnjaci. Ovaj hormon maženja smanjuje odbrambene mehanizme zbog čega se partneri lakše otvaraju. Žene se radi njega i lakše zaljubljuju, kazala je O’ Reilly.