Lifestyle

Kako da sa malo novca uredite iznajmljeni stan

41views

The Spruce je donio nekoliko zanimljivih trikova pomoću kojih ćete uz manje novca uspjeti preurediti iznajmljeni stan i prilagoditi ga vlastitim potrebama.

Najčešće su detalji ti koji prave razliku i od dosadnog prostora naprave udoban i atraktivan. Nastavite čitati tekst i saznajte korisne trikove i ideje.

Zidovi

Ono što je uglavnom odmah primjetno kada se uselite su zapravo zidovi. Prvi utisak zavisi od toga da li su svježe okrečeni, oplemenjeni bojama ili od neredovnog održavanja dobili žute i druge fleke.

Jedan od prijedloga kojim se možete poslužiti je dekupaž tehnika na platnu. S druge strane, možete uramiti drage fotografije, isječke iz časopisa ili postere koji se uklapaju u prostor. j

Deko zidovi, koji su povoljni i postoje u raznim varijantama, također predstavljaju interesantno rješenje. Pored zidova, ova tehnika primjenljiva je i na namještaju i pločicama.

Naravno, zidovima možete pružiti lični pečat, tako što ćete sjeći i lijepiti papir za oblaganje polica, koji se prilikom selidbe može ukloniti. Čak i zavjese mogu poslužiti i to ne samo kao detalj na prozorima, već njima možete prekriti zidove, birajući povoljnije materijale.

Također, njima možete ukrasiti i plafon kako biste unijeli dinamiku u prostorije veće površine. Ukoliko volite ogledala, iskoristite sve njihove prednosti, jer ona vizuelno povećavaju prostor, a tamnije uglove stana čine prozračnijim. Najbolje je da pronađete radnju u kojoj možete pronaći lijepa, a povoljna ogledala.

Za kraj, ako imate saglasnost vlasnika da okrečite prostor, birajte svijetle nijanse, koje se lakše mogu prefarbati i naravno iskoristite sve prednosti umjetničkih dela, namještaja i detalja u boji.

Podovi

Najlakši način da osvježite, ali i zaštitite podove su staze ili ćilimi manje veličine. Oni će doprinijeti tome da prostorija djeluje ugodno, “ušuškano”, veselo i dinamično. Ukoliko ste iznajmili stan veće kvadrature, ćilimi mogu poslužiti da definišu prostorije.

Osvjetljenje

Zamjena svjetlosne dekoracije nije baš jednostavna i zahtjeva odobrenje vlasnika stana. Shodno tome, pregovarajte samo ako se u prostorijama nalaze lusteri, plafonjere i lampe koje baš nikako nisu po vašem ukusu. Budite kreativni i razmišljajte o različitim uglovima stana. Osim navedenim rješenja, ne bi bilo loše da razmislite i o podnom osvjetljenju ili onom koji naglašava umjetnička djela, ormare ili police s knjigama.

Namještaj

Ukoliko je prostor u koji ste se uselili male površine onda razmišljajte o kupovini funkcionalnog namještaja. To su naprimjer sofe, zidni sklopivi kreveti ili čak kreveti na sprat s radnim stolom. Također ne treba zaboraviti ni klub stolove koji mogu poslužiti za ručavanje. Za vrijeme online kupovine, te postojanja brojnih antikvarnica i radnji u kojima možete kupiti polovan namještaj, uređenje prostora će vam biti dodatno olakšano, uz to što će biti povoljnije na raspolaganju vam je i raznovrsan izbor.

Detalji

Detalji su zapravo najvažniji prilikom uređenja stambeno prostora jer on odražava duh osoba koje u njemu žive. Kada je riječ o detaljima, možete pustiti mašti na volju. Bilo da se igrate i sami kreirate neke od predmeta kojim ćete urediti stan, možete i neke ukrase kupiti ili na kreativan način iskoristiti neke stare koje posjedujete.

Dekorativni jastuci, grnčarski predmeti, okviri za slike, knjige s atraktivnim koricama, samo su neke od ideja koje vam mogu poslužiti. Njihovo održavanje, prefarbavanje i zamjena ne iziskuju mnogo novca, a prilikom selidbe možete ih lako pokloniti ili proslijediti prijateljima, ukoliko se ne uklapaju u vaš novi dom. Naravno neizostavni dio je sobno cvijeće koji je najbolji način da osvježite stan i učinite ga ugodnim za boravak.

Leave a Response