Lifestyle

Kako se poslužuje vino?

621views
advertising banner

Različite vrste vina iziskuju i različite načine posluživanja. Hlađenjem vina smanjuje se količina sladora i s time se pojačava osjećaj kiselosti čime vino dobiva na svežini.

Foto: Promo

 

Ta kiselost daje oštar i osvežavajući povratni ukus vina. Kod posluživanja vina, bitno je naglasiti i element čaše koja je različita od sorte do sorte vina. Trebalo bi izbegavati obojene, ukrašene, mutne ili gravirane čaše kako bi se što kvalitetnije nazirala sama boja vina, ali i kako bi mogli videti tragove alkohola koji ostaju na zidovima čaše.

Falšu vina treba čuvati u prostorijama sa nepromenjivom temperaturom, daleko od bilo kakvog izvora toplote, boja, lakova ili kojeg drugog izvora jakog mirisa koje može uništiti vino. Tamniji prostor je pogodniji zato što svetlost poboljšava oksidaciju koja takođe uništava vino.

Crvena vina

Crvena vina služe se na temperaturama između 16 i 18 stepeni. Iako ukoliko vino ima voćni bouquet (aroma, miris vina) može se služiti i na nižim temperaturama između 13 i 15 stepeni. Odgovarajuća temperatura služenja ističe stvaran kvalitet vina, njegovu boju, miris i ukus.
Čaša u obliku tulipana, sa raširenim zidovima na vrhu najbolja je za posluživanje crvenog vina.

Bela vina

Bela vina služe se na temperaturama između 11 i 14 stepeni. Što je vino kiselije služi se toplije, a što je vino slađe, služi se hladnije! Vino se ne sme ohladiti previše zato što gubi na svojstvu. Slatka vina postaju kiselija.

Čaša na dugom stalku kojoj su zidovi blago zatvoreni na vrhu idealna je za posluživanje belog vina.
Služenje roze vina je isto služenju belih vina.