Lifestyle

Kako uspješno započeti i završiti 2018. godinu!?

733views
advertising banner

S novom kalendarskom godinom dolaze nova obećanja i ciljevi koje smo postavili. Odluke kao što su započinjanje dijete, više vježbanja, pospremanje životnog prostora i slično često već nakon par sedmica padaju u vodu. Postavljanje velikih ciljeva stvaramo pritisak na sebe i zato često odustajemo. januar je idealan za odvojiti malo vremena i posvetiti se organiziranju. Organizacija putem planera izvrsna je stvar, vizualizacijom rasporeda zadataka i obveza kroz godinu omogućuje nam da ostvarimo sve što smo zamislili. Pitanje je samo, odakle početi?

(📷:@lucyabbers) Working through questions in our #Confidence Journal.

A post shared by The Happiness Planner ® (@happinessplanner) on

JANUAR JE MJESEC PROMJENA

S obzirom da je vani još uvijek hladna i tmurna zima. Nakon blagdana ponovni dolazak u rutinu ove godine započnite odgovorno. Organizacija vremena i aktivnosti ostavlja vam više vremena za kvalitetniji život. Rezultati će biti vidljivi ubrzo, a primjetiti ćete da ste i manje opterećeni oko detalja i sitnica. Pisanje u planer ili u telefonski notes oslobađa vas pamćenja nepotrebnih informacija. Sve što trebate je stvoriti naviku redovito bacati pogled na njega. Organizirani ljudi manje su pod stresom, imaju veći osjećaj kontrole i ono najvažnije – više vremena za kvalitetniji život.

ODAKLE POČETI? OTVORITE PLANER

Razmislite koji segment života vam je kaotičan. Uredski prostor, papiri, mailovi, plaćanje računa, životni prostor, neuredni ormari samo su neki od dnevnih izvora stresa ukoliko su ne organizirani. Ne morate biti stručnjak kako bi organizirali svoj život. Dovoljno je malo volje i izdvajanja vremena za smišljanje rasporeda koji za vas najbolje funkcionira. Iako su mnogi skeptični i ne ulažu trud ni vrijeme u planiranje unaprijed, jedno je sigurno – isplati se.

(📷:@anamarkovych)

A post shared by The Happiness Planner ® (@happinessplanner) on

ORGANIZACIJA POSTAJE ZABAVNO ISKUSTVO

Ukoliko ne znate kako dovesti stvari u red, pomoć prijatelja uvijek je dobrodošla. Osim što vam pruža mogućnost da se družite i zabavite, te razmjenjujete ideje, dobivate percepciju o tuđim obvezama. Nakon što odlučite kada započinjete s planiranjem, vrijeme je za izbor alata. Mobilnim aplikacije ili dobri stari rokovnik? U moru opcija koje se nude, odaberite ono što vama najbolje paše i držite se toga. Organiziranje može biti zabavno ako kupite personalizirani planer. Dostupni su u bezbroj varijanti i stilova, dolaze s raznim popratnim sadržajima kao što su motivirajući citati pa ćete ih obožavati uz jutarnju kavu svakodnevno prelistati.

KORAK PO KORAK, SIGURNO PREMA CILJU

Nakon što odlučite iz odakle započeti, vrijeme je za postavljanje ciljeva. Kada odredite prioritetne stvari i one manje važne vidjet ćete koliko toga je ustvari nepotreban višak. Bilo da se radi o odjeći, namještaju, papirima ili pak nagomilanim mailovima. Postoje brojni načini kako se organizirati, kućne ploče za pisanje, dnevnici, aplikacije, post-it papirići… Kreativnošću i pametnim rješenjima olakšavate si život. Neki su više vizualni tipovi stoga se u krcatom mail sandučiću bolje snalaze ako razdvoje pretince i svakom dodijele zasebnu boju. U telefonu kreirajte podsjetnike kako više nikada ne biste kasnili s plaćanjem računa. Internet bankarstvo izvrsna je stvar ukoliko napravite predloške za mjesečne stvari koje podmirujete. U jednom trenu imate pregledan ispis i bolju kontrolu nad izvršenim zadacima.

(📷:@lacorrespondancefr)

A post shared by The Happiness Planner ® (@happinessplanner) on

PLAN AKCIJE

Zapišite jednostavne rečenice koje će vas na sam pogled asocirati i usmjeravati, te držati na putu koji ste si zadali. Što god možete pojednostavnite. Riješite se stvari koje vam ne trebaju i sputavaju vas – mentalne i materijalne. Prestanite raditi više stvari istovremeno, zato je tu vaš planer koji omogućava da se kvalitetnije posvetite onomu što radite. Izbjegavajte odgađanje, potiče lijenost i grižnju savjesti. Vodite računa o svojim dnevnim, tjednim i mjesečnim prioritetima, dobit ćete više vremena za druženja s prijateljima ili odmaranju. Cijenit ćete slobodno vrijeme i nećete dozvolite da ga netko uzaludno troši. Naučite više vjerovati kolegama i ljudima oko sebe tako što ćete im delegirati zadatke. Možda mislite da ste vi jedina osoba koja može stvari napraviti ispravno, no preuzimanjem veće količine nego što je potrebno stvarate si stres. Zapamtite, samo vi kontrolirate svoje vrijeme. Mobilne aplikacije i planeri tu su da služe vama, a ne obratno.

Ozvor: journal.hr