Lifestyle

Kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta sedmično dobro je za zdravlje srca

49views

Kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta sedmično može smanjiti krvni pritisak, ali i rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) .

Iako postoji mnogo blagodati povezanih s izlaganjem hladnoj vodi, i topla voda ima svojih prednosti.

Prethodna istraživanja također su povezala saune i hidromasažne kade s poboljšanom kvalitetom spavanja i zdravljem srca, piše Mind Body Green.

Novo istraživanje analiziralo je više od 1297 odraslih ljudi s dijabetesom tipa 2 i efekte koje je redovno kupanje imalo na njihovo metaboličko zdravlje.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, na temelju učestalosti kupanja.
Prva grupa se kupala četiri ili više puta sedmično, druga grupa se kupala jednom do četiri puta sedmično, a treća grupa se kupala u toploj kupki jednom sedmično.

Istraživači su također prikupljali i upoređivali podatke, uključujući fizička mjerenja i krvne testove od učesnika u svakoj grupi. Oni s većom učestalošću kupanja pokazali su smanjenje tjelesne težine, uredniji krvni pritisak i glikirani hemoglobin, vrstu koja kontroliše šećer u krvi. Svi ovi faktori zajedno mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, prenosi Klix.ba.

U prosjeku, odrasli čije su se mjerene vrijednosti smanjile, kupali su se u vrućim kupkama četiri puta sedmično najmanje 16 minuta. Obećavajući učinci na šećer i nivo krvnog pritiska ostali su isti, bez obzira na dob, težinu, spol i povezane lijekove.

1 Comment

  1. Hi there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

Comments are closed.