Nightlife

Monogram Kajsija i Trivunova Stara loza najbolje rakije na 1.međunarodnom festivalu rakija u Tuzli

Nakon dva dana „spuštena je zavjesa“ na 1.međunarodni festival rakija Tuzla 2017. Proteklog vikenda u Hotelu Tuzla družili su se i razmjenjivali iskustva, konzumenti i proizvođači ovog alkoholnog pića.

1.2kviews

Na festivalu u takmičarskom dijelu učešće je uzelo 18 destilerija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a njima su se pridružili i proizvođači opreme za proizvodnju i skladištenje. Osim destilerija na festivalu je predstavljena i bogata gastro ponuda više od 20 izlagača koja se pretežno bazirala na domaćim sirevima i suhomesnatim proizvodima.

Na festivalu su dodijeljene i nagrade u tri kategorije za kvalitet proizvoda, a komisiju za ocjenjivanje uzoraka su predvodili dr Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i dr Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta u Sarajevu. Na ocjenjivanje je stiglo 89 uzoraka, a rezultati su slijedeći:

U kategoriji – Bezbojne voćne rakije:

I mjesto – Krušik Modriča (BiH) – Monogram Kajsija 2017

II mjesto – Destilerija Perun Inđija (Srb) – Dunjevača 2015

III mjesto – Trivuleks Leskovac (Srb) – Trivunova dunja 2106

 

Kategorija – Obojene voćne rakije:

I mjesto – Trivuleks Leskovac (Srb) – Trivunova stara loza 2010

II mjesto – Krušik Modirča (BiH) – Monogram Stara dunja 2013

III mjesto – Badel Zagreb (HR) Korlat Loza barik

 

Kategorija – Ostala Jaka alkohona pića i likeri:

I mjesto – Hepok Mostar (BiH) – Travarica

II mjesto – Bosanska prirodna rakija GOPO (Gračanica, BiH) – Bosanska orahovača

III mjesto – Badel Zagreb (BiH) – Korlat travarica barik

Sveukupni pobjednici festivala i sa najvišim ocjenama (18,70 bodova) su rakije Monogram Kajsija i Trivunova stara loza.

Više od 40 samostalnih proizvođača donijelo je svoje uzorke rakija na ocjenjivanje, a većina njih je i prisustvovala stručnim predavanjima o načinu pripravljanja i skladištenja voćnih rakija te zakonskim normama za proizvodnju koja su održali članovi žirija profesori Spaho i Vukosavljević.

Organizatori festivala, Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević su zajedno sa izlagačima i posjetiocima festivala prikupili 1.160KM koje su na humanitarnoj večeri uručili članovima udruženja „Korak po korak“ iz Tuzle.

Prvi je završen, a pripreme za drugi su već počele jer su svi izlagači koji su učestvovali na ovom festivalu već najavili svoj dolazak i slijedeće godine u Tuzlu.