Lifestyle

Muško-ženska prijateljstva ipak ne postoje?

1.4kviews

Najnovija istraživanja pokazala su da su svi oni koji su tvrdili da muško-ženska prijateljstva postoje bili u zabludi. Istina je da u odnosu između muškarca i žene uvijek postoji seksualna privlačnost, čak i kada oni ne žele to priznati.

Foto: Promo

 

Uglavnom su muškarci ti koji osjećaju seksualnu privlačnost prema svojoj ženskoj prijateljici, bez obzira da li su samci ili ne. S druge strane, žene prijateljstva s muškarcima shvataju kao platonska i smatraju da bi veza prouzrokovala nevolje.

Istraživači su utvrdili i da je uticaj rada, hobija i studiranja doveo do toga da prijateljstva između muškaraca i žena dosegnu visok nivo, ali da naši instinkti parenja, koji su se razvili tokom stotina hiljada godina, mogu biti prepreka odnosu.

U istraživanju je učestvovalo 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja, koji su zamoljeni da u povjerljivom upitniku ocijene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici. Muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako ih privlače njihove prijateljice i kako žele s njima na spoj. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresovane za njih nego što su one zapravo bile.

Same i zauzete žene pokazale su istu jačinu privlačnosti prema svojim prijateljima, ali zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne. Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti.

U ispitivanju srednjovječnih ljudi koji su uglavnom bili u braku privlačnost je uglavnom postojala sa obje strane. No, jačina privlačnosti kod sredovječnih muškaraca je bila znatno niža nego kod mlađih muškaraca, osim među onima koji su još uvijek bili samci. Za žene je jačine privlačnosti ostala ista.

Zaključeno je da su učesnici izvukli i neku korist iz prijateljstva sa suprotnim polom, a to su najčešće bili dobri savjeti i jačanje povjerenja među njima.