Zanimljivosti

Najmisterijoznija šuma u svijetu: Šta je nakrivilo stabla?

970views

Veo tajne obavija šumu koja se nalazi nedaleko sela Nowe Czarnowo, 30-ak kilometara južno od grada Szczecina, na sjeveru Poljske. Ovdje raste 400-tinjak borova koji su izrasli u obliku kuke.  Misterij poznat pod imenom ‘Kukasta šuma’ i danas je poznato izletište. Zna se da je drveće posadilo lokalno stanovništvo 30-ih godina prošlog stoljeća, ali ovo čudnovato drveće okruženo je istom vrstom borova koji su normalno izrasli.

Kao što se vidi na fotografijama, samo je tih 400 stabala izraslo na 20-ak centimetara visine, a zatim se njihovo deblo pod pravim kutom savija u desno, da bi dalje raslo bočno, a nakon krivulje opet je raslo u visinu. Tako su debla dobila oblik velike udice.

Tenkovi ili snijeg?

Većina borova savinuta je na taj način u smjeru sjevera. Procjenjuje se da su savijena nakon 7 do 10 godina otkako su posađena. Postoje mnoge teorije zašto ova stabla tako izgledaju, ali još niti jedna od njih nije sasvim pouzdana, što još više potpiruje maštu.  Prema jednoj teoriji borovi su oštećeni tijekom Drugog svjetskog rata, nakon prolaska tenkova koji su mlada stabla savinuli prema tlu. Protokom vremena, stabla su izrasla i dobila zakrivljeni oblik.

Izvanzemaljci ili gravitacija?

Prema drugoj teoriji stabla nisu savinuli tenkovi, nego se to dogodilo pod težinom snijega i leda tijekom hladne zime. Zimi su stabla bila savijena, a nastavila su rasti u proljeće. Druge dvije teorije graniče sa znanstvenom fantazijom. Jedna tvrdi da na tom području postoji neuobičajeno jaka gravitacija koja je mlade izdanke vukla prema tlu. Druga naravno spominje izvanzemaljce.   Ipak najvjerovatnija je teorija prema kojoj su to učinili lokalni šumari koji su savijali stabla da bi od njih radili namještaj ili građu za brodove.

Izvor:express.hr