Zanimljivosti

Narodi i alkohol: koja pića su favoriti?

871views

Stereotipi o narodima koji najviše piju alkohol postoje: Englezi najviše piju, posebno na odmoru, Rusi piju votku za doručak, Nijemci su najveće pivopije, Francuzi su izmislili šampanjac, ali Kinezi sve više uživaju u njemu.

Foto: Promo

Ali koliko su ovi stereotipi tačni?

Agencija Euromonitor provela je istraživanje o tome gdje se najviše piju žestoka alkoholna pića: viski, votka, tekila, rum, džin i brendi. Rezultati su pokazali da narodi u SAD-u i Kanadi biraju votku, isto kao Brazilci, dok se u ostalim zemljama Južne Amerike narodi više opredjeljuju za rum. Argentinci su ipak na strani viskija, kao i narod Južnoafričke Republike. Meksikanci, pak, nisu iznenadili izborom tekile, s obzirom da je to njihov zaštitni znak.

Evropljani očito vole sve vrste žestokih pića. Tako se istočno od Njemačke najviše konzumira votka, a zapadno viski. Iznenađenje je bilo da Nijemci najviše konzumiraju votku, kao i Englezi i Irci. Ovim je opovrgnut jedan od stereotipa da Nijemci najviše vole pivo. Norvežani su jedini narod na ovoj listi koju najradije biraju džin, dok Italijani preferiraju rum.

Na stolovima u Kini se najčešće nalazi brendi, iako je većina Azije okrenuta viskiju.

Iznenađenje nisu bili Rusi koji ne odustaju od votke, kao ni Australija i Oceanija koje imaju dugotrajnu tradiciju ispijanja viskija.

Bjelorusi najviše piju

Istraživanje sprovedeno krajem prošle godine pokazalo je da Bjelorusi najviše popiju najviše alkoholnih pića, i to čak 17,5 litara po stanovniku. Na visokom drugom mjestu nalazi se Moldavija sa 16,8 litara po stanovniku, dok je Austrija tek na 36. mjestu sa 10,3 litre po stanovniku.

Kada je u pitanju pivo situacija je potpuno drugačija. Austrija se nalazi na drugom mjestu sa 107,8 litara piva po stanovniku. Ispred Austrije je Češka sa čak 148,6 litara piva po stanovniku.

Živjeli!