Zanimljivosti

NARODNA VJEROVANJA: Ako ova hrana bude na novogodišnjoj trpezi pratiće vas sreća!

875views

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba da bude pažljivo odabranom jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka i blagostanja.

Pored već tradicionalne ruske salate, pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mjesto trebalo da nađu i riba i grožđe, a evo i zašto:

Grožđe

Grožđe je, prije svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mjesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog mjeseca bili zravi.

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje Božićni post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

Goveđe meso

Goveđe meso je simbol izobilja i bogatstva.

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovječnost.

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj godini bilo što više slasti.

Zaboravite piletinu

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.