Lifestyle

Nekoliko stvari zbog kojih imamo glavobolju

528views

Glavobolja je vjerojatno jedna od najneugodnijih stvari na svijetu – kad vas boli glava, jednostavno ne možete napraviti ništa smisleno sve dok ne prestane. Naravno, većina će posegnuti za nekom tabletom, rjeđe za prirodnim načinom rješavanja glavobolje, ali zar nije bolje spriječiti nego liječiti?

Kako spriječiti glavobolju? Nije toliko teško ako uklonimo glavne uzročnike, pa evo 5 najčešćih razloga zašto nas boli glava.

Prehrambene navike

Jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je nedovoljan unos vode u organizam. Svi znamo da je potrebno dnevno popiti u prosjeku dva litre vode na dan, ali priznajte, mnogi od nas to ne čine. Ako vam je teško stvoriti svakodnevnu naviku ispijanja preporučene količine vode, barem pripazite da u organizam ne unosite prevelike količine kafe. Iako većina osjeti olakšanje nakon prve jutarnje čašice tu bi se trebali zaustaviti – jer pretjerana količina kofeina može uzrokovati glavobolju.

Promjena vremena

Oni koji pate od učestalih migrena najintenzivnije glavobolje mogli bi imati ljeti. Prema nekim istraživanjima rizik od glavobolje povećava se za 8 posto svaki put kada se temperatura vazduha poveća za 5 stepeni Celzijusa.

San

Iako ga svi jedva čekamo i radimo velike planove kako ga što bolje iskoristiti, vaš godišnji odmor može biti uzročnik glavobolje. Uz brojne, tokom godišnjeg odmora volimo i malo duže odspavati, a upravo koji sat više ležanja u krevetu i mijenjanje discipline sna može postati krivac zbog kojeg dan započinjemo glavoboljom.

Prostor u kojem boravimo

Dizajneri interijera s razlogom proučavaju psihologiju boja. Neke boje mogu uticati na povećanje krvnog pritiska i u krajnjem slučaju uzrokovati glavobolju. Potrebno je proučiti što vam najbolje odgovara. Možda se ujutro budite s glavoboljom baš zbog omiljenih crvenih zavjesa i svilene crvene posteljine.

Stres

Mnoga istraživanja pokazuju da bi svaka osoba koja je određeni period izložena pritiscima, najčešće onim poslovnim, osjetila bol u glavi. Pitanje je koliko dugo osoba može podnijeti preveliku količinu stresnih situacija i glavobolje, a da ne posegne za najjednostavnijim načinom za kojim većina osoba poseže radi oslobađanja od glavobolje – lijekom.

Izvor: rtl.hr