Lifestyle

Osam znakova koji govore da ste pravi sebičnjak u vezi

964views

U romantičnoj vezi svako od nas je bio sebičan na razne načine, naprimjer kada želimo emocije samo za sebe. Zastanite na momenat i razmislite kada ste vašeg partnera pitali kako želite da provedete vikend ili ste za njega priredili neko iznenađenje. Ako ne možete da se sjetite, onda je vrlo vjerovatno da ste vi taj koji je sebičan u vezi, a ovo je osam znakova koji vas otkrivaju, piše Huff Post, a prenosi Klix.ba.

 

Očekujete da vas partner sluša, a vi to ne radite

Jedan od glavnih razloga zbog čega smo u vezi jeste da imamo partnera kojem sve možemo reći, koji će stati na našu stranu kada je cijeli svijet protiv vas. Taj osjećaj razumijevanja i prihvatanja je nešto što bi trebalo krasiti svaku vezu.

Međutim, ako vam je dosadno kada vam partner govori o svojim problemima ili lošem danu, iako ga nemate strpljenja slušati, to je samo jedan od znakova da ste sebični i da ste se polako počeli udaljavati.

 

Ne bavite se zrelim razgovorima

Ozbiljni razgovori prosto moraju postojati u jednoj vezi. Ukoliko ne želite ozbiljno razgovarati kada ste povrijeđeni ili ljuti na svog partnera stavljate ga u vrlo nezavidnu situaciju.

 

Mislite da ste uvijek u pravu

Ovo je definitivno crveni znak upozorenja da ste veoma sebična osoba. Ukoliko uvijek mislite da ste u pravu, a partner nikada, tim činom dovodite svoju vezu do propasti.

“Morate malo više pažnje usmjeriti i na ono što vaš partner govori ili radi i imati osjećaja za njegove potrebe. Ako to nije slučaj, vi ste jako loš partner”, kazala je bračna terapeutkinja Gary Brown.

 

Optužujete partnera da je on sebičan

Poznato je da ljudi gotovo uvijek kreću od sebe kada daju ljudima etikete. Ono kako se oni ponašaju preslikavaju na partnera i nerijetko ga optužuju za tu osobinu. Kada partneru govorite da je sebičan i misli samo na svoja osjećanja, to vam je dokaz da ste donekle i sami svjesni svoje sebičnosti.

 

Ljutite se kada vas partner ne uklopi u svoje planove

Ako uvijek pravite haos kada vas partner ne uvrsti u svoje planove i ako činite da se svaki put osjeća krivim kada je odvojen od vas, to je vrlo sebično i ne biste to trebali raditi.

 

Kritikujete njegovu porodicu i prijatelje

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja se odbija družiti s partnerovim prijateljima ili rodbinom, ukoliko ih omalovažavate i gledate s visine to će stvoriti velike neprijatnosti u vašoj vezi. Također će stvoriti i osjećaj superiornosti jednog partnera. Nikada to nemojte raditi za dobrobit svoje veze.

 

Niste svjesni potreba svog partnera

Jedan od pokazatelja sebičnosti partnera je kada ne obraća pažnju na potrebe svog partnera. U zdravim vezama moramo biti svjesni potreba našeg partnera i pokušati ih zadovoljiti.

 

Stalno prijetite raskidom

Ukoliko prijetite partneru raskidom veze zbog svakavih gluposti, znajte da u tom slučaju dajete sebi previše na značaju. Mislite da ste vredniji od njega i da bi on vas trebao čuvati. Svako ko iskreno voli svog partnera treba biti dovoljno zreo i imati dovoljno samosvijesti da je kranje bolno za voljenu osobu ako joj stalno prijetite da ćete je napustiti.