Lifestyle

Otkrijte neobičnu metodu za gubitak kilograma

984views

Iako zvuči čudno, istraživanja su pokazala da ljudi jedu manje kad im se ponudi više manjih komada hrane, nego kad je jedan veći komad pred njima.

Foto: Promo

 

Zato se savjetuje da hranu koju namjeravate jesti prvo razlomite na manje komadiće, jer ćete tada manje pojesti, a samim tim i brže gubiti kilograme.

Smatra se da se na ovaj način „prevare“ mozak i stomak, te da kad su manji komadići djeluje da ima više hrane. Drugo moguće objašnjenje je da narezanu hranu jedemo sporije, pa tijelu omogućujemo da nam javi da smo siti.

Američki naučnici su pratili više od 300 osoba dok su jele pecivo. Nekima su dali pecivo narezano na četiri dijela, dok su ga drugi jeli cijelog. Dvadeset minuta kasnije, ponuđen im je drugi obrok te su mogli pojesti koliko su god željeli. Međutim, oni kojima je pecivo bilo narezano na četvrtine pojeli su manje peciva, a kasnije i manje od ponuđenog drugog obroka.

Naknadni eksperiment sa štakorima potvrdio je rezultate. Devina Wahera, voditeljica istraživačkog tima s Arizona State University, rekla je da razlamanje energetski bogate hrane na manje komade može pomoći onima koji žele smršavjeti jer će lakše kontrolirati količinu pojedenog.