Zanimljivosti

TESTOSTERON: Ogroman utjecaj na organizam i svakodnevno funkcioniranje, a ovako ga možete povećati

Najvažniji muški hormon koji utječe na njegovu snagu i muževnost, a imaju ga i žene.

1.2kviews

Više od 95% ovog hormona stvaraju Ledygove ili intersticijske stanice u testisima kod muškarca. Uloga ovog hormona najviše se očituje u pubertetu, a radi njega su muškarci i žene snažniji, mišićaviji, borbeniji i moćniji.

Ima veliku ulogu i u ženskom životu

Bez obzira na to što je to testosteron muški spolni hormon, izlučuje se i kod žena. Kao i ostali, utječe na ravnotežu ostalih hormona pa tako manjak i previsoka razina ovog hormona mogu imati određene posljedice.

Manjak testosterona kod žena može dovesti do:

 • smanjene želje za seksom
 • suhe kose i kože
 • oštećenih i slabih noktiju

Previsoka razina testosterona kod žena može dovesti do:

 • pojačane dlakavosti i akni
 • jačeg znoojenja i stvaranja tjelesnog mirisa
 • policističnih jajnika

Testosteron je iznimno važan hormon

Testosteron kod žena i muškaraca ima veliku ulogu u mnogim dijelovima organizma. Osim što utječe na stvaranje mišića, on sudjeluje u izgradnji kosti, jačanju kose i kože te boljem radu lojnih žlijezda. Ovaj hormon je ključan za postizanje spolnog uzbuđenja i orgazma jer je nužan za osjetljivost spolovila i bradavica pri spolnom uzbuđenju. Pomoći će i u boljem pamćenju, uklonit će stalan kroničan umor i podići raspoloženje.

Muškarci luče jako velike količine testosterona, a razine su najviše ujutro od 6-8 sati, te se kasnije ta razina spušta. Povećana produkcija i lučenje testosterona kod muškaraca se događa u pubertetu što dovodi do naglog rasta i razvoja spolnih karakteristika. On će utjecati, posebice u pubertetu na stvaranje dlaka, na kožu, glas i razvoj mišića. Pomoći će i daljnjem razvoju spolnih organa i žlijezda sjemenjače, prostate i epididimisa. Radi ovog hormona sazrijevaju spermatozidi te se potiče spolni nagon i agresivnije ponašanje. Nakon završetka puberteta su libido, erekcija i čitavi muški reproduktivni sustav pod izravnim utjecajem testosterona.

Nedostatak testosterona uzrokovat će:

 • umor i pad energije
 • smanjivanje mišićne mase
 • pad spoznajnih funkcija
 • smanjivanje seksualne želje
 • depresiju
 • manjak samopouzdanja
 • poteškoće sa spavanjem
 • problemi s erekcijom

Ovaj hormon u tijelu dostiže maksimalne razine od 18. do 35. godine života muškarca, te nakon 40. godine razina pada po 1% godišnje.
Ukupna količina testosterona u tijelu može biti u obliku vezanog i nevezanog testosterona – onaj vezan za globulin SHGB, labavno vezan za albumin te slobodni. Testosteron vezan na SHBG predstavlja inaktivirani, što znači da nije u mogućnosti napraviti ikakav učinak na organizam. Aktivan je tek kada dođe do njegovog otpuštanja što se događa pod posebnim uvjetima. Testosteron ima i anti katabolni učinak, što znači da sprječava djelovanje kortizola koji direktno uzrokuje razgradnju mišićnih stanica.

Kako povečati razinu testosterona u organizmu?

Mnogi muškarci, kako bi održali visoku razinu samopouzdanja žele poticati stvaranje ovog hormona, a to zapravo uopće nije teško. Svakodnevne aktivnosti uz vježbu, hranu i stres mogu iznimno utjecati na proizvodnju.

Pravilan trening, točnije tjelesna aktivnost koja ima visok intenzitet može utjecati na proizvodnju. Ako aktivirate veće mišićne grupe čučnjevima, mrtvim dizanjem, bench – pressom, veslanjem, dipsevima i zgibovima, iskorakom i vojničkim potiskom može se početi jačano lučiti testosteron za čak 40%. Kod sportova u kojima je potrebna izdržljivost, kao i kod onih koji traže izniman tjelesni napor, razina ovog hormona može vrtoglavo padati.

Velik utjecaj ima i stres. Funkcioniranje čitavog organizma, a posebice endokrinog sustava pod jakim je utjecajem emocija i misli. Stres, fizički i psihološki, utječu na lučenje kortikotropina, hormona koji zatim potiče nagomilavanje kortizola. Veća razina kortizola znači manja razina testosterona. Riješite se stresa, dovoljno spavajte, organizirajte si dane i dovoljno se hidratizirajte.
Seksualni odnosi također utječu na podizanje razine ovog hormona, točnije, stanje erekcije. Zato se smatra da je jutarnji seks odličan način da se razina ovog hormona održi kroz cijeli dan.

Prehrana je vrlo bitna jer ovaj hormon koristi kolesterol kao bazu nastanka. Hranite se zdravo s većim količinama esencijalnih masnih kiselina kao što su avokado, orašasto voće i sjemenke, ribe i zeleno lisnato povrće. Maksimalizirajte razine testosterona jedući jaja, govedinu, sir i škampe. Dakako, pazite da ne pretjerate s kolesterolom jer pretilost i višak kilograma utječu na smanjivanje i poremećaje razine estrogena i testosterona.

Izvor: Magazin.hr