Lifestyle

Ovim trikom otkrijte svog tajnog obožavatelja

759views
advertising banner

Ako ste se nekada pitali da li vas neko potajno posmatra i simpatiše pokušajte sa jednostavnim trikom koji će vam to otkriti u samo nekoliko sekundi.

Je li vam se učinilo da vas neko gleda, ali kada ste usmjerili pogled prema toj osobi, ona je odmaknula glavu?

Sljedeći put kad osjetite pogled na sebi, isprobajte ovaj trik: zijevnite. Odglumite dugo i ugodno zijevanje, a zatim pogledajte u osobu u koju “sumnjate“.  Odavno je poznato kako je zijevanje zarazno, odnosno da ćemo i sami zijevnuti kada vidimo drugu osobu da to čini. Ako i vaš tajni obožavatelj zijevne neposredno nakon vas, znat ćete da vas je uistinu gledao dok niste obraćali pažnju, prenosi Ljepota i zdravlje.

Naučna studija s italijanskog univerziteta u Pisi otkrila je da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivirano društvenim i rodnim faktorima, da pokazuje nivo naše empatije, odnosno sposobnost da suosjećamo s drugim ljudima. Ista studija je pokazala da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije.

Oni ispitanici koji su unutar tri minute “uzvratili” zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.