Zanimljivosti

OVO SU STVARI koje će vam produžiti život za čak sedam godina

714views
advertising banner

Zdrav život trebao bi podrazumijevati i duži život, a kad se znanstvenici uhvate preciznih mjerenja, dobiju se i precizne brojke koje kažu sljedeće – ako želite živjeti sedam godina duže od očekivanja, nemojte pušiti, pijte umjereno i pazite na kilažu.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Health Affairs također je pokazalo da su te dodatne godine uglavnom provedene u dobrom zdravlju i bez invaliditeta. Autori studije nadaju se kako će njihovo otkrića biti poziv ljudima da promijene nezdrave obrasce ponašanja.

Da bi ispitali učinke specifičnih zdravstvenih ponašanja na dugovječnost, istraživači sa Sveučilišta Michigan i Instituta Max Planck za demografska istraživanja u Njemačkoj analizirali su podatke više od 14.000 Amerikanaca, od 50 do 89 godina, anketirajući ih o njihovom zdravlju i načinu života svake dvije godine.

Sveukupno, muškarci i žene u istraživanju imali su očekivani životni vijek od 77,7 i 81,4 godine. Ali ljudi koji nikada nisu pušili i imali su indeks tjelesne mase manji od 30 (prag za pretilost) obično žive četiri do pet godina dulje od opće populacije. Te su godine bile zdrave, s nekoliko izvješća o invalidnosti ili ograničenjima u svakodnevnim aktivnostima poput izlaska iz kreveta, hodanja i prehrane.

Kada su istraživači uključili i konzumaciju alkohola, otkrili su da oni koji su umjereno pili – manje od 14 pića tjedno za muškarce i sedam za žene – živjelo sedam godina duže od opće populacije i da su te godine uglavnom bile također bez invaliditeta.

“Ovaj nalaz ima implikacije ne samo za pojedince i njihove obitelji nego i za zdravstveni sustav u cjelini”, rekao je voditelj studije Neil Mehta sa Sveučilištu u Michiganu, koji je nazvao i ove dodatne godine “golemom beneficijom”.

Izvor:metro-portal.rtl.hr