Lifestyle

Postpraznična trpeza sa Žaretom

Nakon prazničnih slavlja i bogatih trpeza, vraćanjem ravnoteže u prehrambene navike za mnoge od nas je izazov. Nakon obilja ukusnih delicija i slatkiša tokom praznične sezone, teško se vratiti zdravim i uravnoteženim prehrambenim navikama. Postpraznična ishrana postaje važan korak prema obnovi energije i povratku zdravijim prehrambenim navikama. Zato smo konsultovali našeg popularnog kuhara Žarka Marića, svima poznatog sa Nove BH, da nam iz svoje Žaretove kuhinje podijeli recept za inspiraciju i uživanje u zdravijim obrocima.

 

Žare poručuje da je dosta neumjerenosti i da je vrijeme za uravnoteženiju prehranu, jačanje imunološkog sistema i poticanje korisnih bakterija. Preporučuje planiranja obroka i uvođenja hranjivih namirnica, kako bismo uspostavili ravnotežu u ishrani i povratili vitalnost nakon razdoblja slavlja.

 

Evo prijedloga preukusnog a laganijeg obroka za postprazničnu trpezu – Žaretove palačinke s kiselim vrhnjem.

 

Sastojci za tijesto:

  • 150 g pšeničnog brašna
  • 20 g heljdinog brašna
  • 2 jaja
  • 200 ml Dukat mlijeka (2,8% mm)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • Malo cimeta
  • 30 g Dukat maslaca

Sastojci za nadjev:

  • 300 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
  • 300 g jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike prezle
  • 20 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • Šećer u prahu za posipanje

 

Priprema: Umutiti mlijeko i jaja, zatim dodati šećer, sol i malo cimeta. Postepeno dodavati brašno i paziti da nema grudvica. Na maslacu peći palačinke.

Za nadjev: Jabuke kratko dinstati na maslacu sa šećerom, zatim ohladiti. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti prezlom.

 

Palačinke premazati vrhnjem i jabukama, zatim ih rolati i slagati u posudu. Kada smo utrošili svu masu i palačinke, preliti ih sa 250 ml mlijeka i zapeći u rerni. Gotove palačinke posuti sitnim šećerom.

 

Uživati!