Kad me dečko ostavio bilo je najteže da sačuvam dostojanstvo nakon raskida i da ga prebolim. Desilo mi se da sam upala u vrtlog povređenosti i osećaja “manje vrednosti”, a ego nikako nije želeo da se pomiri sa odlukom da je među nama gotovo. Usledila je faza “pijanih” poziva i poruka koja ga je samo više odbila. Na neke je odgovarao i učestvovao u razgovoru ali to nije dovelo ni do našeg ponovnog susreta ni do pomirenja. Bila sam još više povređena i dodatno sam se osećala jadno. Pitala sam se kako to da promenim i da izbegnem ponavljanje takve greške.

Iako znam da u ljubavi nema pravila, brojni terapeuti su došli do zaključka da nakon raskida treba prekinuti kontakt.  Pravilo “Nema kontakta” znači da kad partner prekine vezu ne smem da mu se javljam 45 do 60 dana. Prvo sam se slatko nasmejala jer ja ne verujem u bilo kakve “zakonitosti” u muško-ženskim odnosima, a još manje u matematičke proračune.

Međutim, kad sam počela dublje da istražujem, period od mesec i po dana bez kontakta nakon raskida zaista ima smisla. U tom periodu muškarac treba da oseti da mu nedostajem, a do toga neće doći ako počnem da mu pišem i da ga molim da se vrati. Kad ga ostavim na miru on će se fokusirati samo na one najlepše trenutke koje smo imali i preplaviće ga uspomene. Kad se nešto završi uvek pamtimo samo lepe stvari, a ružne zaboravljamo. Isto je i sa porođajem jer majka zaboravi na svu bol kad prvi put ugleda svoje dete. Dakle, nema sms poruka, poziva, špijuniranja društvenih mreža, lajkova i komentara. Nema reakcija sa moje strane. Čak i ako on prvi pošalje poruku ne smem da odgovaram 45 dana nakon raskida. Pravim se mrtva.

Ovo je već suludo, mislila sam. Nema šanse da ću izdržati. Ali čitala sam i istraživala dalje…

Minimalni period koji je potreban da bivši odluči da me pozove nakon raskida je 6 do 8 nedelja. Međutim, može se desiti i da mi se uopšte ne javi ili me se seti za godinu dana. Znači trebalo je da stisnem zube, izdržim, iskontrolišem povređeni ego, sakrijem telefon od sebe same, a i dalje da živim u neizvesnosti da ću išta dobiti za uzvrat. Surova igra, mislila sam, ali sam ipak prihvatila izazov. Čovek se uči dok je živ.

Kad se bude javio treba da znam da je prvi razlog to “Što njegov ego želi da zna da li sam ga zaboravila kao i da li mi je do njega ikad bilo stalo”.

Drugi razlog je “Da li to što mu se nisam javila znači da sam našla drugog i nastavila sa svojim životom”

Ovo mi se zaista dogodilo. Zato sam i odlučila da napišem ovaj tekst.

Kad je dečko raskinuo sa mnom uz obrazloženje da je najbolje da nastavim dalje i pronađem svoju sreću, ja sam odlučila da poslušam sve ove savete. Bilo mi je mnogo teško da ne mislim na njega i da prekinem kontakt ali sam uspela uz brojne druge sadržaje koje su mi skrenuli misli sa bolne teme.

Fotografije: Unspash

Posle 41 dan od našeg raskida poslao je kilometarsku poruku u kojoj je napisao da stalno misli na mene i da se nada da sam dobro, ali sa druge strane je otvoreno rekao da ne želi ni da pomisli na to da već imam nekog drugog.

BINGO!

Ovo me je samo dodatno iznerviralo jer sam sad znala da je razlog javljanja negov povređeni ego, a ne želja da se pomirimo i pokušamo ispočetka. Ništa nisam odgovorila.

Ponovo mi je pisao posle 10 dana i sad je već bilo jasno da ga boli to što mu ništa nisam odgovorila na prethodnu poruku, a onda mi je poslao i poklon u nadi da ću konačno reagovati.  Mogla sam i to da iskuliram, ali moje srce nije kamen.

Zahvalila sam se na svemu i rekla kako me za njega ne vezuju nikakva loša sećanja i da treba da nastavimo dalje sa svojim životima. Šta sam drugo mogla da napišem nekom ko ne želi ništa više od toga da živi u miru da me nije povredio.

Dakle, pravilo 45 do 60 dana bez kontakta zaista “radi” ali morate da shvatite da ono nije garancija da će se ta osoba vratiti ili da ćete ponovo biti zajedno.

Može vam pomoći da dodatno upoznate svog partnera upravo na osnovu reakcije na vaše “ne javljanje”. Naravno da postoje i drugačiji ishodi u kojima je ovaj period pomogao muškarcima da shvate šta su izgubili, da stisnu petlju i traže pomirenje. Bilo je i slučajeva kod kojih se završilo brakom jer je upravo period “bez kontakta” pomogao da shvate da ne mogu da žive jedno bez drugog. To naravno zavisi i od toga koliko su dugo bili zajedno pre raskida i kako je ta veza izgledala.

Meni je za početak bilo dovoljno i to što sam sačuvala dostojanstvo. Devojke danas zaboravljaju najvažniju stvar ne samo posle veze nego i dok su u njoj – dostojanstvo.

Toliko moćno zvuči reč “dostojanstvo” kao da je ceo svet pod mojim nogama.

Izvor: A. Bakić – https://vedrioblaci.com/pravilo-45-dana-ili-kako-sacuvati-dostojanstvo-posle-raskida/