Lifestyle

Razvojni put Opre Vinfri: O ovim detaljima njene životne priče ne govori se često

Opra Vinfri je danas jedna od najuticajnijih žena u svjetskom šou-biznisu i kako se sve češće čuje, budući predsjednički kandidat na izborima 2020. Moćna žena danas preživela je niz targedija pre nego što je došla je svoj život uzela u svoje ruke.

782views
advertising banner
Rodila se u Misisipiju na današnji dan prije 64 godine. Ime je dobila po biblijskom liku iz knjige Knjizi o Ruti. Njena porodica nije umjela da pravilno izgovori njeno ime, pa ju je oduvek zvala Opra i tako je ostalo.

Oprina mama bila je služavka, a tata berberin (kasnije se jedan ratni veteran javio sa pričom da je njen biološki otac). Zbog brojnih kontroverzi koje su pratile njeno porijeklo, ona je nekoliko decenija kasnije uradila genetički test kojim je dokazano da po ženskoj liniji svoje familije vuče korene iz Liberije, ali i da ima malo indijanske krvi u sebi.

Budući da ju je majka rodila kao tinejdžerka, o Opri je brinula baka uz koju je ona mnogo naučila.

Iako je odrasla u siromaštvu, pa je umjesto odjeće nosila krojene džakove krompira, Opra je naglasila da sebe nikada nije posmatrala kao siromačno djevojčicu, već kao osobu koja mora da se bori za sebe.

Kada je napunila šest godina, otišla je kod majke u Milvoki. Oprina mama se u međuvremenu udala i u tom braku dobila sina i kćerku (polubrat poznate voditeljke je preminuo od side, a polusestra od kokainske zavisnosti). Nije bila zadovoljna život kod majke, pa je potražila spas kod oca. I tada je počeo najveći pakao.

Opra je godina bila seksualno zlostavljanja

U novoj porodici Opra je preživjela strahovita iskustva. Stric ju je godinama seksualno zlostavljao. Sve je krenulo kada je imala devet godina i stravično nasilje je trajalo 13 godina.

Zbog toga je Opra odlučila da nikada neće biti majka.

U 14. godini je zatrudnila, trudnoća je bila posledica silovanja. Kako bi prekinula drugo stanje, Opra je “pila deterdžent”. I sve vrijeme imala na umu očeve riječi:

“Rekao mi je da bi radije video svoju ćerku kako pluta u reci Kumberland, nego da porodici donese sramotu rođenjem vanbračnog djeteta. Dok mi je to govorio, ja sam jedini izlaz videla u samoubistvu”.

Rođena za televiziju

Jedina dobra strana njenog detinjstva bilo je to što joj je otac plaćao školovanje. Učestvovala je na raznim takmičenjima u bjesedništvu, a onda dobila stipendiju na Tenesi univerzitetu na kojem je studirala komunikacije.

Bila je to prilika da prvi posao u lokalnoj prodavnici zamijeni novinarstvom. A prije Opre, jedna osoba je znala da je novinarstvo profesija za nju. Njena baka.

Oduvijek joj je pričala da je rođena za scenu, a u njenim “intervjuima sa lutkama” vidjela je nešto više od dječije igre.

Uz titulu Crne mi Tenesi i veliki talenat došla je do crnačke radio-stanice BBOL, zatim do BJZ televizije, pa do BLS-TV-a na kojem je 8. septembra 1986. godine počelo emitovanje emisije “Opra Vinfri šou”. Pokrenula je zatim svoj kanal “OWN”.

Opra je brzo zadobila povjerenje gledalaca. Svojom emisijom započela je pravu revoluciju na američkim, ali i svjetskim televizijskim ekranima. Bila je srdačna, puna razumijevanja, ali i direktna sa svojim sagovornicama. A njihov krug je sve više rastao.

Mjesto “na kauču” pored Opre postalo je vremenom stvar prestiža. Koliko je neko velika zvezda merilo se time da li je učestvovao ili ne u njenoj emisiji.

Publika ju je obožavala, baš kao i svjetske zvijezde.

Prije nekoliko decenija počela je njena era, nastavila se emisijom “Opra Vinfri novo poglavlje” i traje do danas.

Opra se uporedo sa voditeljskom karijerom oprobala i u filmu. Ako želite da testirate njeno glumačko umijeće, pogledajte “Boje purpura”.

Važno je reći da je otvorenost koju je “zahtevala” od svojih gostiju, pokazivala na svom primjeru. Neko bi borbu sa viškom kilograma gurao pod tepih, Opra je otvoreno priznala: “Ugojila sam se, ali sam uspjela da se vratim na staro”, a otkrila je i metode mršavljenja.

Humanitarne aktivnosti važnije od svega

Opra je svoj medijski uticaj koristila kako bi prije svega, pomagala drugima. Njena velikodušnost vremenom je prerasla u niz organizacija, ali i brojne obrazovne ustanove širom Afrike u kojima su se besplatno obrazovale generacije i generacije djevojčica.

Voditeljka nema biološke djece, ali ima veliki broj svoje djece o kojima je brinula kao pravi roditelj.

Ljubav od 1986. godine

Dosljedna je u poslu, ali i ljubavi, od 1986. je u vezi sa Stedmenom Grejemom.

“Razlog zašto je ova veza uspješna na duže staze krije se u tome što smo je oboje definisali kao nimalo tradicionalan odnos dvije pojedinačne ličnosti.

Ništa u našoj vezi nije tradicionalno. Ja sam drugačiji tip žene i da sam odlučila da se vjenčam, sigurno ne bih opstala u braku. Jednostavno, nisam od onih što se udaju”.

Bilo je i prije Grejema ljubavi, jer kako je izjavila dva puta joj je bilo slomljeno srce.

Prijateljstvo sa Gejli King

Dugi niz godina bila je prijateljica sa Gejli King, ali su se 2011. njihovi odnosi ozbiljno poljuljali.

Borba protiv seksualnog zlostavljanja

Opre je danas jedan od najglasnijih zagovornika borbe protiv seksualnog zlostavanja žena. Na nedavno održanoj dodjeli Zlatnog globusa u Los Anđelesu istakla je koliko podržava tu bitku, ali je i svim devojčicama poručila da vjeruju u sebe.

Izvor:zena.blic.rs