Lifestyle

Savjeti za jednostavnu i brzu detoksikaciju tijela

956views

Sezonska detoksikacija tijela je učinkovit način da očistite svoje tijelo od toksina (otrova), ali i za ubrzavanje vašeg metabolizma i poboljšavanje vašeg cjelokupnog zdravlja.

Jedan od načina da detoksificirate svoje tijelo jeste da postepeno počnete smanjivati količinu šećera koju konzumirate. To također uključuje med, melasu i umjetne zaslađivače, piše Shape.com.

 

Foto: Promo

 

“Ako konzumirate više šećera, vi zahtijevate od organizma da luči više inzulina, što uzrokuje naprezanje gušterače. Dugoročno ova navika može uzrokovati hronični umor, dijabetes i rak te konstantnu borbu s prekomjernom težinom”, kazao je Matt Dower, direktor u Mirbeau Inn & Spa.

Također, ono što je bitno kod detoksikacije jeste konzumiranje vode s limunom svako jutro prije doručka. Limun pomaže rehidraciju organizma i potiče probavu, kao i izlučivanje otrovnih supstanci iz vašeg organizma.

Redovno vježbanje će potaknuti cirkulaciju, a to će poboljšati probavu, smanjiti napetost, podmazati zglobove i ojačati vaše tijelo, a ljudi koji redovno vježbaju imaju mnogo manje otrova u organizmu nego oni koji to ne rade.

 

Ne zaboravite na čaj. Osim što je bogat antioksiodansima, čaj hidratizira vaš organizam i stvara osjećaj sitosti.

“To znači da, ako redovno pijete čaj, nećete se prejedati ili jesti pogrešne stvari. Morate imati na umu i činjenicu da se kofein u čaju razlikuje od kofeina u kafi te da slabije djeluje na vaš organizam”, ističe Asley Karr, psiholog i wellness trener.

Pokušajte jesti što kvalitetniju i što zdraviju hranu. U dnevni meni uvrstite dosta različitog voća i povrća koje treba biti glavni fokus vaše prehrane, zajedno s cjelovitim žitaricama, grahom, mahunama i malim količinama orašastih plodova i sjemenki.

 

Nemojte zaboraviti ni zagađenost zraka niti alergene koji su oko vas. Oni su u zraku i mogu potaknuti alergijske simptome. Zbog toga ljekari savjetuju da redovno ispirete svoje nosne kanale. Zagađenja su i alergeni oko vas. Oni su u zraku i mogu potaknuti alergijske simptome.

Također, svoje tijelo ponekad trebate obradovati odlaskom u saunu. Jer od znojenja nema ništa bolje za detoksikaciju tijela.

Ne zaboravite ni to da je za detoksikaciju bitna i redovna njega kože pa na nju redovno nanosite eterična ulja koji pospješuju izbacivanje toksina iz vaše kože i poboljšavaju cirkulaciju.