Lifestyle

Šest pokazatelja koji ukazuju da je vaša veza ili brak u krizi

803views

Bračni terapeuti otkrivaju neke od suptilnih, ali potencijalno ozbiljnih znakova koji upućuju da vaša veza ili brak prolazi kroz krizu, a koje ne biste trebali da otpisujete.U svakom braku, čak i onom najjačem i najsretnijem, problemi i frustracije će neizbježno nastati u nekom trenutku. Iako većuna prepirki u brakovima najčešće nastaje zbog sitnica, postoje određeni problemi koji se stvarno ne bi trebali zanemariti.

Pojedini problemi, kao što su zlostavljanje ili jednostavno gubitak povjerenja u supružnika, obično se smatraju očiglednim crvenim zastavicama. No, i druga pitanja koja mogu izgledati bezazlena također mogu biti razlog za brigu, piše Huff Post,a prijenosi Klix.ba.

Osjećate se tjeskobno s partnerom

Stres koji je usko vezan za vezu ili brak može čak i fizički utjecati na vas i to na brojne načine. Česte glavobolje, bolovi u stomaku ili poteškoće sa spavanjem samo su neki od simptoma. Ukoliko se ti simptomi javljaju kada ste s partnerom ili u iščekivanju partnera, to može biti znak da se osjećate tjeskobno u vezi.

Usamljenost

Svi imamo one trenutke u životu kada se osjećamo odvojenim od svojih partnera. Ali, ako se u vama ovaj osjećaj usamljenosti često javlja, vrijedno je ispitati zašto se osjećate tako izolirano u vezi.

Svađe

Sukob je sastavni dio svakog odnosa. Umijeće razgovora na uljudan način je znak da ste zreli i da imate zdrav odnos s partnerom. Parovi koji nisu naučili na ovaj način da se ponašaju svoje nerazmirice završavaju žestokom svađom ili ne boreći se uopće. Umjesto da se suočavaju sa problemima, oni ih samo guraju ispod tepiha. Terapeut Kurt Smith, koji se specijalizirao za savjetovanje muškaraca, rekao je da stalna borba i izbjegavanje sukoba imaju jednak potencijal da naruše odnos.

Novac

Nije nepoznata stvar da partneri vrlo često imaju različite filozofije i prioritete kada su u pitanju njihove finansije – jedan je potrošač, a drugi čuvar. Dok jedan partner želi da otvori zajednički račun u banci, drugi je ipak za odvojene račune. Iako novac može biti osjetljiva tema, sposobnost da pomirite krajnosti govori o stabilnosti vaše veze. Ukoliko parovi nisu sposobni voditi produktivan razgovor trebaju razmisliti o angažiranju bračnog terapeuta koji može dati uputstva kako da efikasnije komuniciraju.

Šala na tuđi račun

Iako je vrlo često simpatično našaliti se na račun partnera dok ste sami, to može biti iritantno ukoliko se dešava u krugu ljudi koji nisu dio porodice ili drugih vama bliskih ljudi. Naime, ova vrsta šale može narušiti samopouzdanje partnera koji je predmet ismijavanja.

Potpora u vezi

Sposobnost da se oslonite na svog partnera i spremnost za savjet i emocionalnu podršku je jedna od prednosti veze. S tim u vezi, vaš partner ne bi trebalo da vas koristi kao zamjenu za profesionalnog terapeuta i da vam iznosi probleme koji nisu primarno vezani za vaš međusobni odnos iz razloga što to može biti izuzetno iritantno za drugog partnera.